Μια ανάσα από το κέντρο του Ηρακλείου, η συνοικία της Αγίας Τριάδας που ονομάστηκε «Ξύλινη Τάμπια» από τους Οθωμανούς, υπήρξε μια συνοικία με έντονη ζωή, ενώ στα λαβυρινθώδη και γραφικά σοκάκια της μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών. Εδώ και δεκαετίες, εμφανίζει εγκατάλειψη και ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών με τις άλλοτε ανθισμένες αυλές έχουν καταστεί ετοιμόρροπα.

Φιλοδοξώντας να αποκτήσει και πάλι την αίγλη της η συνοικία της Αγίας Τριάδας, που εκτείνεται μεταξύ της παραλιακής λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της βόρειας πλευράς της λεωφόρου Καλοκαιρινού, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αστική αναζωογόνηση.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «KAIRÓS, Heritage as Urban Regeneration» («Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Αστική Αναζωογόνηση»), το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ο στόχος είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αναγέννηση της ιστορικής γειτονιάς της Αγίας Τριάδας, μέσω της διαμόρφωσης ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, ώστε η Αγία Τριάδα να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον αστικό ιστό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένα δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες στο κέντρο τους έχουν περιοχές που παρουσιάζουν σημάδια αναπτυξιακής υστέρησης.

«Επιθυμούμε να διαμορφωθεί μια λειτουργική περιοχή με σύγχρονα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την ιστορικότητα και το χαρακτήρα της, που έχει μια μοναδικότητα. Κυρίαρχος στόχος του προγράμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει το όχημα ανάπτυξης και αστικής αναζωογόνησης, είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν εντάσσει ενέργειες και δράσεις παρεμβάσεων, όμως σχετίζεται με σχεδιασμό και το πλέγμα των δράσεων και ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Σισαμάκης.

Τα στοιχεία που συνθέτουν το σχεδιασμό για την περιοχή περιλαμβάνουν υποδομές ήπιας ανάπτυξης και διατήρησης του γραφικού στοιχείου, με έντονες τις δραστηριότητες του πολιτισμού και της τέχνης. Εν ολίγοις έναν πυρήνα πολιτισμού και τέχνης στο κέντρο του Ηρακλείου και σημείο αναφοράς για τη νεολαία και την καλλιτεχνική έκφραση.

«Θέλουμε η περιοχή να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη αγοράσει τη Φάμπρικα Ανωγειανάκη, ένα από τα κτίρια που δεσπόζουν στην περιοχή. Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης για τη μελέτη, που θα υποβληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτός ο χώρος προορίζεται να γίνει Μεσογειακό Κέντρο Μουσικής και θα αποτελέσει βασικό πυρήνα και πόλο έλξης» επισήμανε ο κ. Σισαμάκης που πρόσθεσε ότι η σημαντικότερη παράμετρος θα είναι η διατήρηση της φυσιογνωμίας που είχε η συνοικία.

«Άλλωστε αν δει κανείς στο σχετικό ΦΕΚ που αφορά την περιοχή, οι χρήσεις που προσδιορίζει είναι ήπιας δραστηριότητας. Μικρές επιχειρήσεις για χειροτέχνες, καλλιτέχνες ή ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματικές δράσεις όπως μανάβικα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, ενώ σε επίπεδο υποδομών προβλέπεται το 40% των δρόμων να πεζοδρομηθεί και το 60% να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σισαμάκης.

Η σπουδαιότητα των προτάσεων που διαμορφώνουν τον σχεδιασμό για την περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος «KAIRÓS» σχετίζεται όπως ανέφερε ο κ. Σισαμάκης, με το ότι όλες προέκυψαν από τους εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής, που γνωρίζουν καλά τις γειτονιές τους και με ποιο τρόπο αυτές θα θυμίζουν τα χρόνια που η συνοικία έσφυζε από ζωή.

Στο πρόγραμμα εκτός από το Ηράκλειο, συμμετέχουν οι πόλεις Μούλα από την Ισπανία, Ροσκίλντε από τη Δανία, Σιμπένικ από την Κροατία, Ουκμεργκέ από τη Λιθουανία, Μπελέν από τη Βουλγαρία, Τσεζένα από την Ιταλία και Μάλμπορκ από την Πολωνία.

Εκτός από τις προτάσεις που θα συνθέτουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής και την ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα, οι μελετητές του έργου προτείνουν τη μετατροπή του κτηρίου που στεγάζεται το Ευρωπαϊκό Σχολείο σε Κτήριο Κατοικιών και Εργαστηρίων, τη δημιουργία μικρών πάρκων (πάρκων τσέπης) και εστιών πρασίνου σε χώρους χρόνια εγκαταλελειμμένους, καθώς και ανάδειξη των Κρηνών.