Το αρχαιολογικό μουσείο της ισραηλινής πόλης Λοντ, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, θα εκθέτει ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό που χρονολογείται στον 3ο ή στον 4ο αιώνα και αποκαλύφθηκε στην πόλη αυτή. Περιγράφεται δε ως «ένα από τα ωραιότερα του κόσμου».

Αυτό το εξαιρετικό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε το 1996 σε βάθος δύο μέτρων, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών. Η κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί είναι άριστη.Έχει διαστάσεις σχεδόν 17 μέτρα μήκος επί 9 μέτρα πλάτος και έχει έναν πλούσιο διάκοσμο με ζώα, μέσα σε γεωμετρικό πλαίσιο.

«Περιλαμβάνει επιφάνειες που απεικονίζουν φρούτα, θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, χλωρίδα, ακόμη και ιστιοφόρα», αναφέρει η Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων (AIA).

Από τότε που αποκαλύφθηκε, το ψηφιδωτό εκτέθηκε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Μόλις επιστρέψει στο Ισραήλ, θα εκτεθεί στο Lod Mosaic Archaeological Center που ανεγέρθηκε ειδικά για να το στεγάσει.

«Θα επιτρέψουμε στον κόσμο όλης της χώρας και παγκοσμίως να δει αυτόν τον απίστευτο θησαυρό εδώ στην αρχική του θέση, ακριβώς στον χώρο όπου ανακαλύφθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της Λοντ Λεόν Ρεβίβο με την ευκαιρία των εγκαινίων του κέντρου.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αρχές, το ψηφιδωτό κάλυπτε το πάτωμα της τραπεζαρίας μεγάλης έπαυλης, η οποία στεκόταν αγέρωχη κατά τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Για την αρχαιολόγο Χάγκιτ Τόργκε της Αρχής Αρχαιοτήτων, το ψηφιδωτό είναι «το πιο πολυτελές που έχουμε εδώ στο Ισραήλ αυτής της περιόδου». «Είναι μοναδικό τόσο ως προς το σχήμα του όσο και ως προς το ύφος του και δείχνει ότι οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τέτοιου είδους έργα στην Καρχηδόνα και τη Σικελία ταξίδευαν σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Λοντ, που ονομαζόταν Διόσπολις κατά τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή εποχή και βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, ήταν μια τοπική πρωτεύουσα της οποίας η επιρροή μειώθηκε προς όφελος της γειτονικής της Ράμια, μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση.

Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ψηφιδωτό από φέτος το καλοκαίρι στο νέο κέντρο που στεγάζει επίσης ένα άλλο ψηφιδωτό του ίδιου είδους που αποκαλύφθηκε το 2014.

«Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα γίνει μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Σέλμπι Γουάιτ, η οποία συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή του κέντρου.