Τα αποκαλυπτήρια του πρόσφατα ανακαινισμένου Θρακικού τύμβου κοντά στο Σβεστάρι, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, έγιναν πρόσφατα. Οι εργασίες αποκατάστασης κατέστησαν δυνατές με τη συνδρομή του Ταμείου Πρεσβευτών των ΗΠΑ για την Πολιτιστική Προστασία (AFCP), το οποίο παρείχε πάνω από 330.000 λέβα Βουλγαρίας για τη συντήρηση αυτού του πολιτιστικού θησαυρού, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO. Στόχος είναι το μνημείο αυτό να θαυμάζουν οι μελλοντικές γενιές, σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια.

Ο Θρακικός Τύμβος του Σβεστάρι, που βρίσκεται 2,5 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού Σβεστάρι, κοντά στην πόλη Ράζγκραντ, είναι μοναδικό δείγμα μεσογειακής ταφικής αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο προσελκύει σχεδόν 50.000 επισκέπτες.

Ο τάφος χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. για να στεγάσει τα οστά ενός πλούσιου ηγεμόνα της φυλής των Γετών που τάφηκε εκεί μαζί με τα άλογά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο εσωτερικό του 10 Καρυάτιδες (στήλες γλυπτές που απεικονίζουν γυναικεία μορφή), των οποίων οι χιτώνες έχουν σχήμα ανάποδου ανθεμίου, περιβάλλουν τον ταφικό θάλαμο. Αυτό το είδος γλυπτικής δεν απαντά στην περιοχή.

«Η αποκατάσταση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν υπό ένα νέο πρίσμα αυτό το αριστούργημα της θρακικής ταφικής αρχιτεκτονικής», δήλωσε η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου στο Ίσπεριχ Εμίλια Γκερμάνοβα στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εξήγησε ότι στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο, οι επισκέπτες θα βρουν πληροφορίες και στοιχεία για τις φυλές των Γετών που ζούσαν σε αυτά τα εδάφη πριν από δύο και πλέον χιλιετίες, την πρωτεύουσα του βασιλείου των Γετών και έναν από τους μεγάλους ηγεμόνες των Γετών. Οι επισκέπτες θα μάθουν πολλά για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη μόνιμη έκθεση στο μουσείο, μετά την αποκατάστασή τους.

Ο βασιλικός τάφος έχει πλέον νέο φωτισμό, και όσοι τον επισκεφθούν θα μπορούν μέσα από τα φώτα και τις σκιές να ακολουθήσουν τους ξεναγούς στην αφήγηση της συναρπαστικής του ιστορίας, της περασμένης του δόξας, του μεγαλείου και του δρόμου προς την αθανασία. Ταινία κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Υποδοχής θα κάνει το παρελθόν των Γετών πιο προσιτό και πιο κατανοητό στο νεότερο κοινό, πρόσθεσε η διευθύντρια του Μουσείου στο Ίσπεριχ. Η Γκερμάνοβα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον νέο του φωτισμό ο τάφος του Σβεστάρι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό.