Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) συνδιοργανώνουν, την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουνίου (ώρα 10:00), Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος, με τίτλο «Όταν το κλίμα αλλάζει… Το κλίμα ως ενεργός παράγοντας στην εξέλιξη των ιστορικών φαινομένων», με φυσική παρουσία στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και διαδικτυακά.

Το κλίμα αλλάζει εδώ και χιλιετίες. Κλιματικά φαινόμενα, φυσικώς ή ανθρωπογενώς προκαλούμενα, επηρέασαν διαχρονικά την κατοίκηση και την οργάνωση των κοινωνιών, τη χρήση των φυσικών πόρων, την παραγωγή και άλλες πιθανώς παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής, της οικονομίας, του πολιτισμού. Το κλίμα νοείται σε συνάρτηση με την ανθρώπινη δραστηριότητα, τόσο στην προβιομηχανική εποχή, όταν οι κλιματικές συνθήκες καθόριζαν αποφασιστικά τις επιλογές των ανθρώπων, όσο και στην εποχή της Ανθρωποκαίνου, οπότε πλέον οι ανθρώπινες δραστηριότητες μεταβάλλουν το κλίμα. Πώς η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών επηρέασε ιστορικά τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, τις κοινωνίες και, εντέλει, σε ποιο βαθμό διαμόρφωσε την ιστορία;

Η 7η κατά σειρά Διημερίδα για την Ιστορία του Περιβάλλοντος, που οργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα επικεντρωθεί στη θεματική του κλίματος, επιχειρώντας να θέσει τη συζήτηση γύρω από το κλίμα και την κλιματική αλλαγή σε ιστοριογραφική βάση. Βασική στόχευση της συνάντησης είναι να αναδειχθεί η σχετική προβληματική στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας, καθώς και στην ερμηνεία ιστορικών εξελίξεων.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας, πατήστε εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για την είσοδο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος), στο τηλέφωνο 210 3418051.

Μπορείτε να παρακολουθήστε ζωντανά τη συνάντηση και στο επίσημο κανάλι του ΠΙΟΠ στο YouTube.

Ερωτήσεις μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail KiratsosG@piraeusbank.gr, πριν ή κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.