Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τελευταίο μνημείο της χώρας μας που εντάχθηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομάς της Unesco, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού κ. Δασκαλάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες των επιμέρους διευθύνσεων του Υπουργείου.

Αυτή την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων εκτελούνται τρία σημαντικά έργα: Το πρώτο αφορά την ενοποίηση-αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, το δεύτερο την αποκατάσταση-συντήρηση των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Β’ και το τρίτο την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας.

Η Υπουργός σε δηλώσεις της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία εξέλιξης των έργων και ιδιαίτερα γι’ αυτό της πυροπροστασίας, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα, συμπλήρωσε, πως ήδη εγκρίθηκε η προμελέτη από το ΚΑΣ και εντός Ιουνίου αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στον Ιούλιο. «Το έργο της πυρόσβεσης», τόνισε, «είναι ένα δύσκολο αλλά και σημαντικό έργο λόγω της ιδιομορφίας του χώρου, για το λόγο αυτό κρίθηκε καλό να γίνει μια επιτόπια αυτοψία ώστε να δούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά την ενοποίηση-αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, το έργο προχωράει κανονικά εντός του χρηματοδοτικού πλαισίου του ΕΣΠΑ και όπως σημείωσε η υπουργός υπάρχει ήδη μέριμνα από την Περιφέρεια ΑΜΘ για να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και η επόμενη φάση του έργου.

Μικρή χρονική καθυστέρηση παρατηρείται στην αποκατάσταση-συντήρηση της Βασιλικής Β’ και για το λόγο αυτό η υπουργός σημείωσε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μια υπηρεσιακή σύσκεψη ώστε να εξεταστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία εκτέλεσης των συγκεκριμένων εργασιών, προκειμένου να προχωρήσει το έργο εντός των χρονικών περιθωρίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείων των Φιλίππων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμμετείχε και σε σύσκεψη παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Χρήστου Πολίτη και του δημάρχου Καβάλα Θόδωρου Μουριάδη.

Η κα Μενδώνη στις δηλώσεις τις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε μια σειρά άλλων έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία και τη συνδρομή του δήμου Καβάλας. Τα έργα αυτά αφορούν την αποκατάσταση και συντήρηση του υπαίθριου θεάτρου εντός του Κάστρου στη Χερσόνησο της Παναγίας και την αναβάθμιση της δημοτικής πινακοθήκης και τη συντήρηση των έργων της προκειμένου, όπως είπε η υπουργός, «η δημοτική πινακοθήκη να καταστεί ένα σύγχρονων προδιαγραφών εικαστικό μουσείο».

Το τελευταίο έργο αφορά τη βελτίωση της λειτουργικότητας του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, προκειμένου να βοηθηθεί η διοργάνωση εκεί του ομώνυμου Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 64 χρόνια ζωής, καθώς αποτελεί το παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας μετά από αυτό της Επιδαύρου.

Η Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο κι εμείς στο υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να προχωρήσουμε την υλοποίηση ώριμων έργων. Χαίρομαι που από τη σύσκεψη προέκυψε πως υπάρχουν προτάσεις έργων που μπορούν να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ για την οποία ήδη ετοιμαζόμαστε, έργα που εφόσον είναι ώριμα μπορούν να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης».