Μια πρωτότυπη αρχαιολογική περιήγηση στη Βάθη, στην κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού, διοργανώνει την Παρασκευή 20 Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν τον σημαντικό ορυκτό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής των Κρουσσίων.

Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τη διάδραση και τη συμβολή του ορυκτού πλούτου (χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, χαλκός και τα οξείδιά του, σιδηροπυρίτης κ.ά.) στην ανάπτυξη των κοινωνιών της αρχαιότητας, με επίκεντρο την αρχαία πόλη στο Παλατιανό, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μεταλλευτικές στοές και κοιτάσματα της περιοχής.

Η δράση θα γίνει με συνοδοιπόρους τον δρα Βασίλη Μέλφο, Καθηγητή Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας (Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ) και τον ορυκτολόγο-υποψ. δρα του ΑΠΘ Χρήστο Στεργίου, MSc.

Θα ακολουθήσει περιήγηση στην αρχαία πόλη στο Παλατιανό με τη συνοδεία των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Η δράση αποτελεί μέρος του έργου «Ευρωπός-Παλατιανό-Στόβοι: Ευρωπαϊκές πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος και του μέλλοντος», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG IPA CBC Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020», με τέσσερις εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι 50 άτομα. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν, ωστόσο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και απαιτείται προεγγραφή.