Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει και το 2022 τον επιτυχημένο  θεσμό της ψηφιακής έκθεσης «Λεπτομέρειες» με μηνιαίες αναρτήσεις στη σελίδα της στο Facebook.

Για τον Φεβρουάριο του 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Γεωργούλας επιλέγει και σχολιάζει έναν από τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη σήμερα ανιχνεύει την καταγωγή των προσκυνητών που προσέρχονταν στο μαντείο της Δωδώνης και κατέθεταν στους θεούς της τα ερωτήματά τους, χαραγμένα σε μικρά ελάσματα μολύβδου. Το «κλειδί» στην αναζήτηση της καταγωγής προσφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδιοτυπία ενός γράμματος από περιοχή εκτός Ηπείρου. Το έλασμα-ερώτημα του 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για το ιερό της Δωδώνης.

Ιστορικές πληροφορίες για έναν από τους ηγεμόνες των Ιωαννίνων οι οποίες συνάγονται από μια αποσπασματικά σωζόμενη αλλά και σκόπιμα σφυροκοπημένη λίθινη επιγραφή του β’ μισού του 14ου αι. από το Κάστρο των Ιωαννίνων έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου. Η επιγραφή εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Φεβρουαρίου 2022 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (Ψηφιακή έκθεση – Δράση «Λεπτομέρειες») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email leptomeries 100@ gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.