Ανακοίνωση για την απώλεια της Αιμιλίας Μπακούρου εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια, στις 16 Ιανουαρίου 2022, της αρχαιολόγου Αιμιλίας Μπακούρου και άοκνης μαχήτριας στην προστασία και την ανάδειξη των βυζαντινών αρχαιοτήτων της Νότιας Πελοποννήσου.

»Η Αιμιλία Μπακούρου σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1973. Από το 1975 εργαζόταν στην Πελοπόννησο. Από το 1980 έως το 2006 διετέλεσε Διευθύντρια της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα στους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας. Η συμβολή της στην ανασκαφή, σωτηρία, δημοσίευση, ανάδειξη και προστασία των μνημείων ειδικά της Λακωνικής είναι τεράστια. Ο αρχαιολογικός χώρος της βυζαντινής Κατροπολιτείας του Μυστρά, το Δίκτυο Μουσείων Μάνης, τα έργα στη Μονεμβασία, η αναστήλωση βυζαντινών ναών στη Λακωνία, αλλά και το υποδειγματικό έργο που εκτελέστηκε για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 φέρουν την σφραγίδα της. Με εργατικότητα, αντοχή σε κάθε είδους πιέσεις, με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους της Υπηρεσίας και διάθεση να διδάξει και να διδαχθεί, η Αιμιλία Μπακούρου αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο και έμπνευση για όσους και όσες συνεργάστηκαν μαζί της.

»Όπως γράφουν οι συνάδελφοί της από την ΕΦΑ Λακωνίας: “Οι πνευματικές ικανότητες, η ενσυναίσθηση, η βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό ήταν τα όπλα της στο πολυμέτωπο έργο της διάσωσης, προβολής και ανάδειξης του μνημειακού πλούτου της περιοχής μας. Όλοι όσοι ζήσαμε και εργαστήκαμε κοντά της την αποχαιρετούμε με βαθιά αγάπη και σεβασμό”».