Γιγαντιαία λίθινα τμήματα αρχαίων βασιλικών αγαλμάτων, καθώς και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα με καλοδιατηρημένο χρωματικό διάκοσμο αποκαλύφθηκαν στην πλούσια σε μνημεία πόλη Λούξορ της Αιγύπτου, αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας σε σχετική ανακοίνωση.

Η νέα ανακάλυψη έγινε από αποστολή Αιγύπτιων και Γερμανών αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στον νεκρικό ναό του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ’ στη δυτική όχθη του Νείλου.

«Η αποστολή αποκάλυψε ασβεστολιθικά τμήματα δύο αγαλμάτων του Αμενχοτέπ Γ’ σε σχήμα σφίγγας, που χρονολογούνται από την 18η Δυναστεία του Νέου Βασιλείου. Τα δύο αγάλματα έχουν ανθρώπινο κεφάλι, βασιλική γενειάδα και περιδέραιο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το όνομα Αμενχοτέπ Γ’ αναγράφεται και στα δύο αγάλματα.

Αποκαλύφθηκαν επίσης τρία μικρότερα αγάλματα, από μαύρο γρανίτη, της Σέχμετ, της θεάς του πολέμου, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν ακόμη στην επιφάνεια κατάλοιπα ενεπίγραφων πολύχρωμων αναγλύφων τα οποία συνδέονται με τους αρχαίους αιγυπτιακούς εορτασμούς Σεντ (γνωστό στη βιβιογραφία και ως Ιωβηλαίο) και Όμορφη Εορτή της Κοιλάδας, καθώς και ορισμένες από τις βάσεις των κιόνων του ναού.