Υπογράφηκε πρόσφατα από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του ηγουμενείου της ιστορικής ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη, προϋπολογισμού 1.407.000 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας έγινε στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στον Επανωσήφη. Το έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023.

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου αλλά και στη σημασία του στη διάσωση και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο ηγούμενος Βαρθολομαίος.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής της πορείας. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου-αρχές 17ου αιώνα), ενώ κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Το ηγουμενείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αυλής του μοναστηριού, απέναντι από την είσοδο του Καθολικού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής. Το ηγουμενείο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της μονής.

Το επιβλητικό λόγω της κεντρικής του θέσης, του μεγέθους του και του μνημειακού του χαρακτήρα, κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη, αφενός της αρχιτεκτονικής του μοναστηριού αφετέρου της κρητικής αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα. Η αξία του κτηρίου είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι δεν έχει υποστεί νεότερες επεμβάσεις που να έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του, ενώ το αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση και αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.