Γιώργης Μαγγίνης, Μουσείο Μπενάκη, Scala Arts & Heritage Publishers Ltd (σειρά: Director’s Choice), Λονδίνο 2021, 96 σελ. (με 42 έγχρωμες και 6 ασπρόμαυρες εικόνες). ISBN: 978-1-7851-349-7 (ελληνική έκδοση), 978-1-78551-348-0 (αγγλική έκδοση)

Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά «Director’s Choice» του βρετανικού εκδοτικού οίκου Scala και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το πρώτο ελληνικό μουσείο που παρουσιάζεται σε αυτή. Η σειρά αριθμεί δεκάδες τόμους και περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου: Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης (Λονδίνο), Μουσείο Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη), Εθνική Πινακοθήκη Δανίας (Κοπεγχάγη), Εθνικό Μουσείο (Βαρσοβία), Συλλογή Frick (Νέα Υόρκη), Μουσείο Αλμπερτίνα (Βιέννη) κ.ά.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της σειράς, ο τόμος επιχειρεί να παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πλούτου των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Πινακοθήκη Γκίκα, Εργαστήριο Γιάννη Παππά, Συλλογή Βαλαδώρου, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Μουσείο Παιχνιδιών.

Ο Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από μια σύντομη εισαγωγή, αφηγείται την ιστορία του Οργανισμού, εστιάζοντας στα πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία του, και παρουσιάζει τις ποικίλες δράσεις του. Για πρώτη φορά σε τόμο της σειράς «Director’s Choice», κάλεσε «σε διάλογο» δεκαέξι μέλη της επιστημονικής κοινότητας (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) και συστήνουν από κοινού δεκαπέντε από τα τριάντα οχτώ αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Κάθε αντικείμενο περιγράφεται και αναλύεται σε ένα περιεκτικό κείμενο που αποκαλύπτει απροσδόκητες πλευρές του. Τα λήμματα συνοδεύονται από φωτογραφίες, τις περισσότερες φορές τραβηγμένες ειδικά για την έκδοση αυτή. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των αντικειμένων υπήρξαν η ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία, η ανάδειξη των επαφών ανάμεσα στους πολιτισμούς του κόσμου και η δημιουργία μιας ρέουσας αφήγησης που να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα υλικά κατασκευής των αντικειμένων φανερώνουν το εύρος των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη: χρυσός, ασήμι, μπρούντζος, μάρμαρο, πολύτιμοι λίθοι, ελεφαντόδοντο, ξύλο, λινό, μετάξι, μαλλί, βαμβάκι, δέρμα, κεραμικό, πορσελάνη, χαρτί, περγαμηνή και γύψος.

Ο τόμος κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιώργης Μαγγίνης

Επιμέλεια: Sandra Pisano και Δημήτρης Αρβανιτάκης

Μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο: Δάφνη Καψάλη

Ειδική φωτογράφιση: Λεωνίδας Κουργιαντάκης