Ημερίδα με θέμα «Μνημεία και τέχνη στο Πήλιο στα χρόνια της Επανάστασης (18ος και 19ος αιώνας)» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 17.30, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (αίθουσα 8).

Η ιδιαίτερη οικονομική ακμή που γνώρισε η περιοχή του Πηλίου μετά τα μέσα του 18ου αιώνα αποτυπώνεται στην ανάπτυξη της κοσμικής και εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, η οποία, με μία σύντομη διακοπή κατά την περίοδο του Αγώνα, συνεχίστηκε αμέσως μετά αφομοιώνοντας παράλληλα νέες καλλιτεχνικές τάσεις.

Μέσα από έξι ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με την ιστορία, τη μνημειακή αρχιτεκτονική και τις τέχνες της λιθογλυπτικής, της αργυροχοΐας και της ζωγραφικής που αναπτύχθηκαν στο Πήλιο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας και πιο συγκεκριμένα στα χρόνια που προηγήθηκαν και επακολούθησαν της Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα θα προβληθούν δείγματα αστικής και εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των πηλιορείτικων οικισμών, χρονολογημένων εκκλησιαστικών αργυρών από περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, λιθανάγλυφων διακοσμητικών από τον Άγιο Νικόλαο Πορταριάς και λαϊκής ζωγραφικής ναών και οικιών από τους ζωγράφους της οικογένειας Παγώνη.

Για το πρόγραμμα της ημερίδας, πατήστε εδώ.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 2421025285 κατά τις εργάσιμες ημέρες (10:00–13:00). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης και θα τηρηθούν αυστηρά τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID 19. Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: mouseiovolou.mydata.gr