Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση/στρογγυλή τράπεζα με την ευκαιρία του Εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς, με θέμα «Πανεπιστημιακά Μουσεία: Υπηρετώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία», τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, στις 18.30.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς έχει θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς Universeum. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από Πανεπιστημιακά Μουσεία/Συλλογές και Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με εκδηλώσεις, συνέδρια και άλλες δράσεις και με ελεύθερη πρόσβαση σε Μουσεία και συλλογές των πανεπιστημίων.

Στόχος του εορτασμού είναι το άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων και συλλογών στην κοινωνία. Μέσα από ποικίλες δράσεις τα μουσεία αυτά προσεγγίζουν και παρακινούν το ευρύ κοινό να ανακαλύψει τον πλούτο τους και να κατανοήσει τη σημασία της πανεπιστημιακής κληρονομιάς, τη συμβολή της στην πρόοδο της επιστήμης και της γνώσης και τη σημασία της ως σημαντικού συστατικού της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας.

Τη στρογγυλή τράπεζα θα συντονίσει η Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Υπεύθυνη του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα συμμετάσχουν η Αλεξάνδρα Μπούνια (καθ. Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου), η Μάρλεν Μούλιου (επίκ. καθ. Μουσειολογίας ΕΚΠΑ), ο Νικόλαος Πουλακάκης (Καθηγητής, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), η Εσθήρ Σολομών (επίκ. καθ. Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), οι οποίοι αρχικά θα κάνουν σύντομες τοποθετήσεις. Στη συνέχεια το κοινό  θα έχει τη δυνατότητα να θέσει ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στην εκδήλωση θα μπορούν να λάβουν μέρος εκπρόσωποι και εργαζόμενοι στα πανεπιστημιακά μουσεία, τα μέλη του ICOM, εκπρόσωποι της ελληνικής μουσειακής κοινότητας και κάθε ενδιαφερόμενος.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, πατήστε εδώ.