Simon Critchley, Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς, μτφρ.: Γιάννης Δούκας, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021, 456 σελ. ISBN: 978-960-16-8672-1

Μπορεί να νοµίζουµε ότι έχουµε ξεµπερδέψει µε το παρελθόν, αλλά το παρελθόν δεν έχει ξεµπερδέψει µε εµάς. Η αρχαία τραγωδία µάς επιτρέπει να έρθουµε πρόσωπο µε πρόσωπο µε ό,τι δεν γνωρίζουµε για τον εαυτό µας.

Στο βιβλίο αυτό, ο Simon Critchley εξετάζει ό,τι νοµίζαµε πως γνωρίζαµε για τους ποιητές, τους δραµατουργούς και τους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας και µας τους παρουσιάζει υπό ένα φως καινούριο, απροσδόκητο και πρωτότυπο. Με τρόπο προκλητικό και επίκαιρο περιγράφει πώς η τραγωδία εξακολουθεί να εκφράζει τις συγκρούσεις και αντιφάσεις του κόσµου στον οποίο ζούµε σήµερα.

Η τραγωδία παρουσιάζει έναν κόσµο όπου η ιδιωτική και η δηµόσια ζωή συγκρούονται και καταρρέουν. Έναν κόσµο οργής, θλίψης και πολέµου. Έναν κόσµο όπου η ηθική είναι αµφίσηµη και οι δυνατοί ταπεινώνουν και καταστρέφουν τους αδύναµους. Έναν κόσµο όπου το δίκαιο µοιάζει πάντοτε να βρίσκεται και στις δυο πλευρές και όπου ωραιοποιηµένες λέξεις λειτουργούν ως προκάλυµµα για κρυφές επιχειρήσεις βίας. Έναν κόσµο µάλλον σαν τον δικό µας. Πρέπει να προσπαθήσουµε να κάνουµε τους αρχαίους να ζήσουν ξανά στην εποχή µας. Στον καθρέφτη τους, βλέπουµε όλη την απόγνωση και πλάνη της ζωής µας, αλλά και την τροµακτική οµορφιά και ένταση της ύπαρξης. Αν θέλουµε να καταλάβουµε καλύτερα τον εαυτό µας, τότε πρέπει να επιστρέψουµε στο θέατρο και στην αρχαία τραγωδία, που µε το δριµύ και αυστηρό της βλέµµα µάς επιτρέπει να δούµε φευγαλέα τι σηµαίνει να είµαστε ζωντανοί.

Ο Simon Critchley γεννήθηκε στην Αγγλία το 1960. Είναι καθηγητής της έδρας Χανς Γιόνας στο Πανεπιστήµιο New School for Social Research της Νέας Υόρκης και επιµελητής περιεχοµένου στη στήλη φιλοσοφίας «The Stone» της εφηµερίδας The New York Times. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει τα έργα Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Ηπειρωτική Φιλοσοφία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (Ελληνικά Γράµµατα, 2006) και Τι σκεφτόµαστε όταν σκεφτόµαστε το ποδόσφαιρο (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).