Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως στο υπόγειο της πόλης, από τις παρυφές της Πάρνηθας μέχρι και την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, εκτείνεται ένα αρχαίο μνημείο σχεδόν 2.000 ετών, το οποίο μεταφέρει ακόμα νερό, ενώ διατρέχει υπογείως 8 διαφορετικούς δήμους.

Δύο περιπάτους στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Αθήνας, ενός σπουδαίου ρωμαϊκού μνημείου διαδημοτικής χωροθέτησης και υπερτοπικής σημασίας, συνδιοργανώνει το Μουσείο των Ηρακλειδών με την «Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project», στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Δρόμοι του Νερού».

Δύο βόλτες αισθητηριακής χαρτογράφησης προσκαλούν παιδιά και γονείς να επαν-ανακαλύψουν την πόλη μέσα από τις αισθήσεις τους και να γνωριστούν με τον αθέατο, πολύτιμο αυτό πόρο.

1η βόλτα: Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, 14.30-17.30, Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων – Πλατεία Κιτσίκη. Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.

2η βόλτα: Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, 11.00-14.00, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Πλατεία Δεξαμενής. Σημείο εκκίνησης: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Εκτός από την εμπειρία της ίδιας της χαρτογράφησης, οι βόλτες θα περιλαμβάνουν μια σύντομη διαδραστική συζήτηση πάνω στις καταγραφές των συμμετεχόντων, όπως και την περαιτέρω γνωριμία με το αθέατο υδραγωγείο μέσα από μια βιωματική δράση και μερικές κλεφτές ματιές στο εσωτερικό του.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω συμπλήρωσης της φόρμας συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές μέσω του email contact@urbandigproject.org ή στο τηλέφωνο 6985 069 300 (ώρες επικοινωνίας: 16.00-21.00).

Συντελεστές: Ειρήνη Αλεξίου (χορογράφος, χορεύτρια, δασκάλα γιόγκα), Άννα Μαγουλιώτη (εκπαιδευτικός, σκηνογράφος), Κατερίνα Πρωτονοταρίου (μηχανικός με ειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία, ηθοποιός), Γιώργος Σαχίνης (σκηνοθέτης, πολιτικός μηχανικός και expert πάνω στο Αδριάνειο υδραγωγείο).

Δρόμοι του Νερού

Οι δράσεις είναι μέρος του έργου «Δρόμοι του Νερού» που υλοποιείται από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την «Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project» και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, μέσα από το έργο, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του νερού ως πολιτισμικού κεφαλαίου. Το έργο χρησιμοποιεί το νερό ως αφήγημα για να εξερευνήσει τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του μέσα από δημιουργικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και έργα νέων καλλιτεχνών, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην ενδυνάμωση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.