«Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», τόνισε.

Ancient Greeks: Science and Wisdom

Η μοναδική έκθεση «Ancient Greeks: Science and Wisdom», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου θα μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο όπου θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το πώς οι Αρχαίοι Έλληνες επεξεργάζονταν, στοχάζονταν και συζητούσαν για τον φυσικό κόσμο μέσα από ιστορικά έργα τέχνης και αντικείμενα που βρίσκονται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια συλλογή σπάνιων και σημαντικών αντικειμένων που εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να έρθουν στο προσκήνιο πέντε τομείς της αρχαίας ελληνικής επιστήμης: το σύμπαν, ο κόσμος των ζώων, η μουσική και τα μαθηματικά, το ανθρώπινο σώμα και οι θάλασσες.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση, μέρος του πολιτιστικού προγράμματος Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδος που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και φιλοξενείται σε ένα ίδρυμα παγκόσμιου κύρους και εμβέλειας, με μια συλλογή που προσφέρει μια διαχρονική καταγραφή των επιστημονικών, τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την τελευταία έρευνα του Project Black Sea Maritime Archaeology, το οποίο αποκαλύπτει το μυστήριο του αρχαιότερου, γνωστού αρχαίου ελληνικού ναυαγίου που χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ. Ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και τη δρα Μαγδαληνή Αναστασίου να μιλά για τον Μηχανισμό Αντικυθήρων που χρονολογείται στο 150 π.Χ. και εντοπίστηκε στο νησί των Αντικυθήρων πριν από έναν αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να αποκαλύψουν κρυφές ιστορίες πίσω από κάθε κομμάτι για να δείξουν πως οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν ένα εξελιγμένο μηχάνημα για να αποδείξουν τα όσα ισχυρίζονταν για το σύμπαν, και μάλιστα με τρόπο τεχνολογικά εξελιγμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, τη Συλλογή Nicolas και Alexis Kugel, το Μουσείο Reiss Engelhorn στη Γερμανία, το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Kunstsammlungen Antike der Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία και το Reading Museum στο Ηνωμένο Βασίλειο – και τη συλλογή Science Museum Group collection.