Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» με δύο αναρτήσεις στη σελίδα της στο Facebook.

Για τον Νοέμβριο του 2021, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Ελένη Βασιλείου επιλέγει και σχολιάζει ποικίλες προεκτάσεις ενός εγχάρακτου μοτίβου (αστέρι-ήλιος) που διακρίνεται στο πώμα μιας μολύβδινης πυξίδας (τέλη 4ου αι. π.Χ.), μικρού αγγείου-θήκης  που συνδέεται κυρίως με τον κόσμο των γυναικών. Το εύρημα προέρχεται από σημαντικό αρχαίο οικισμό στη Βίτσα Ζαγορίου και εκτίθεται στη μουσειακή περιοχή για τις «Ορεινές κώμες» στην Αίθουσα 4, όπου διαγράφονται όψεις από τον «Καθημερινό βίο των Ηπειρωτών» κατά την Αρχαιότητα.

Από το «σύμπαν» της γυναίκας, αυτήν τη φορά στον βαλκανικό χώρο του 19ου αιώνα, προέρχεται και το έκθεμα το οποίο έχει επιλέξει και σχολιάζει για τις σημασιοδοτήσεις μιας λεπτομέρειάς του η αρχαιολόγος Αθηνά Ζωγάκη. Πρόκειται για αργυρή ζώνη (Δωρεά – Συλλογή Κ. Ιωαννίδη) με χαρακτηριστικές μικροσκοπικές κεφαλές με ανθρώπινα χαρακτηριστικά στην άνω και κάτω απόληξη του κεντρικού στελέχους του βαρύτιμου και περίτεχνου κοσμήματος. Περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αργυροχοΐας του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο κτήριο του «Θησαυροφυλακίου», στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου. 

Οι επισκέπτες της σελίδας της Εφορείας στο Facebook μπορούν να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Οκτωβρίου 2021 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (Ψηφιακή Έκθεση-Δράση «Λεπτομέρειες») και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email [email protected] όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.