Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κοινού, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» επεκτείνεται κάθε Παρασκευή έως τις 20.00, ξεκινώντας από αυτήν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και μέχρι το τέλος της έκθεσης στις 16 Ιανουαρίου 2022.

Το νέο ωράριο λειτουργίας ισχύει και για το Cycladic Café και το Cycladic Shop που τις Παρασκευές θα παραμένουν επίσης ανοιχτά μέχρι τις 20.00, ενώ δεν ισχύει για τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, που το ωράριο επισκεψιμότητάς τους τις Παρασκευές παραμένει 10.00-17.00.

Το νέο ωράριο της έκθεσης διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Η έκθεση «Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά» παρουσιάζει τις πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες από πενήντα δύο Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία (Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους. Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο.

Το αρχαιοελληνικό κάλλος είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος-6ος αι. π.Χ.) ποιητών αρχικά ως εξωτερική ομορφιά και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά μέσα από κείμενα φιλοσόφων από τον 6ο αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτή τη διάσταση του Κάλλους επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.

Η έκθεση, που δημιούργησε ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και επιμελούνται ο ίδιος και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Δρ Ιωάννης Δ. Φάππας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.

Είσοδος: 15€. Μειωμένο εισιτήριο: 10€. Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.