Την έκθεση «Les Combats des Grecs- Papiers Peints, φιλελληνικός διάκοσμος σε αρχοντικά της Ιταλίας» διοργανώνει, από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2021, το ελληνικό Γενικό Προξενείο της Τεργέστης, σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Τεργέστης, στον δημοτικό εκθεσιακό χώρο «Μagazzino 26».

Η έκθεση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να «καταδυθεί» στον ξεχωριστό κόσμο της πανοραμικής χάρτινης επένδυσης (papiers peints), παρουσιάζει μια από τις πιο πλήρεις σειρές της πανοραμικής επένδυσης τοίχου, με τίτλο «Οι Μάχες των Ελλήνων» (Les Combats des Grecs), που κυκλοφόρησε, το 1828, η Ζυμπέρ (Zuber), διάσημη γαλλική μανιφακτούρα (σ.σ. παραγωγική μονάδα στην οποία εργάζονταν μόνο επαγγελματίες χειροτέχνες). Το αντίτυπο του πανοραμικού «Οι Μάχες των Ελλήνων» που θα παρουσιαστεί αποτελεί μια από τις τρεις αυθεντικές σειρές που διασώζονται σε ιδιωτικές συλλογές στη βόρεια Ιταλία, περιοχή όπου τον 19ο αιώνα οι γαλλικές χάρτινες επενδύσεις τοίχου ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική διακόσμησης των αρχοντικών (palazzi).

Η κυκλοφορία του πανοραμικού με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, με επεισόδια από τους αγώνες των Ελλήνων, μαρτυρά το φιλελληνικό κλίμα, που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Ήταν δε η πρώτη φορά που η φημισμένη βιομηχανία κυκλοφορούσε ένα σύγχρονο θέμα με πολιτικές προεκτάσεις, διαφορετικό από τις έως τότε θεματικές, δηλαδή τις κλασικές τοπιογραφίες. Μάλιστα, ο γιος του βιομηχάνου Ζυμπέρ ήταν ενεργό μέλος του Φιλελληνικού Κινήματος της Μυλούζης, όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα η επιχείρηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η έκθεση θα επιχειρήσει να ζωντανέψει την ιστορία και τις προσωπικότητες της περιόδου. Η φαντασμαγορική πανοραμική επένδυση και άλλα έργα τέχνης, από ιταλικές και ελληνικές συλλογές, όπως λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα και αντικείμενα επισημαίνουν την επίδραση που είχε η Ελληνική Επανάσταση σε κύκλους της βόρειας Ιταλίας και ειδικά στην Τεργέστη, πόλη με ιδιαίτερους δεσμούς με τον ελληνισμό, όπου, το 1830, ιδρύθηκε το παλαιότερο Προξενείο της νεότερης Ελλάδας.

Το Μουσείο Μπενάκη, υπό τον συντονισμό της συμβούλου Τέχνης Ολυμπίας Παππά που επιμελήθηκε και την έκθεση, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά μια δίγλωσση έκδοση στην ιταλική και την ελληνική γλώσσα, με περιεχόμενο αφιερωμένο στην ιστορία, την κατασκευή, την τοποθέτηση και την εμπορευσιμότητα της χάρτινης επένδυσης τοίχου «Οι Μάχες των Ελλήνων». Στην έκδοση συμμετέχουν με πρωτότυπα κείμενα οι: Όλγα Κατσιαρδή- Hering (ιστορικός), Αφροδίτη Κούρια (ιστορικός τέχνης), Bernard Jacqué (ιστορικός τέχνης- ιδρυτής του Μουσείου της Χάρτινης Επένδυσης Τοίχου, Rixheim) και Nathalie Ravanel (συντηρήτρια έργων τέχνης σε χαρτί).

H έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».