Έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων» φιλοξενεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στο Επταπύργιο. Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών, και περιλαμβάνει κυρίως νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου. Τα έργα που παρουσιάζονται ενεργοποιούν τη μνήμη και τα συναισθήματα και καλούν τον επισκέπτη να αφουγκραστεί την πορεία του μνημείου μέσα στον χρόνο.

Όπως σημειώνει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Δρ Ελισάβετ Τσιγαρίδα: «…Αυτές τις άηχες φωνές του παρελθόντος, αυτές τις επώνυμες και ανώνυμες ιστορίες άκουσε με την καλλιτεχνική της ευαισθησία η Μαρία Κομπατσιάρη και με τον δικό της προσωπικό κώδικα αποτύπωσε στα έργα / εγκαταστάσεις που εκτίθενται στην “αίθουσα διδασκαλίας”, στην αυλή και σε τέσσερα από τα κελιά απομόνωσης. Με αυτόν τον τρόπο τα έργα της, σεβόμενα το μνημείο και συνομιλώντας με την ιστορία του, δίνουν μια νέα διάσταση στην υπόσταση του Επταπυργίου και συνθέτουν ένα ακόμη επεισόδιο στην ιστορία του μνημείου».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η δρ Μαρία Δ. Καγιαδάκη (Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος / ΕΦΑΠΟΘ).

Για τον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί τρεις ξεναγήσεις από τη Μαρία Κομπατσιάρη: Σάββατο 2 Οκτωβρίου, Σάββατο 9 Οκτωβρίου και Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 12:00.

Πληροφορίες

Τόπος: Επταπύργιο.

Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου 2021 – 15 Οκτωβρίου 2021.

Ωράριο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά.

Είσοδος: ελεύθερη, με το εισιτήριο εισόδου στο Επταπύργιο.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.