Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομες ξεναγήσεις με θέμα «Βιώσιμες πρακτικές συντήρησης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς», για το ευρύ κοινό, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (ώρα 17:00) και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου (ώρα 10:30), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων στο Εργαστήριο Συντήρησης Χαρτώου και Βιβλιακού Υλικού ΠΙΟΠ, θα παρουσιαστούν πρακτικές που έχει υιοθετήσει το ΠΙΟΠ όσον αφορά στη συντήρηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου του συντηρητή στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) του ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης (210 3418051, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.