Το «Φεστιβάλ Κρήτης» της Περιφέρειας Κρήτης ταξιδεύει στο Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο και επισκέπτεται τις ταφικές παραδόσεις ενός αρχαίου πολιτισμού στον υστερομινωικό αυτό χώρο.

Από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 έως και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 20:00-23:00, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, πραγματοποιείται η εκδήλωση «What is above is what is below and the sky is a mirror reflecting back at the world» στο Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση, που είναι μία επίσκεψη στο χώρο, αφορά μια απόπειρα προσέγγισης του συγκεκριμένου τοπίου στη συμβολική του επιφάνεια και εισχώρησης στις πτυχώσεις του με μοτίβα που προκύπτουν από βίντεο, εικόνα και ήχο. Στη διάρκεια αυτής της προσωρινής συγκατοίκησης, εξερευνώνται οι έννοιες της ανασκαφής, του τάφου, της τυπολογίας, του ρυθμού και του συλλογικού φαντασιακού. Με μια απλότητα στα τεχνικά μέσα, χτίζεται ένας διάλογος με τις συνδηλωτικές έννοιες του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

Τα έργα χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και τεχνικών, ξεκινώντας από πρακτικές της αυθόρμητης καταγραφής, του διαλόγου με το καθημερινό και το τυχαίο, μέσω επαναλαμβανόμενων ηχητικών μοτίβων (loops) και με χρήση μεθόδων ψυχεδελικής χαρτογράφησης αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως, μουσική για κορμούς δέντρων που αφορά σε εργαστήριο για παιδιά 9-12 ετών για τη γνωριμία με την παραγωγή μουσικής η οποία δίνει έμφαση στην τονικότητα, το ηχόχρωμα και την υφή. «Μέσα από ομαδική διάθεση θα αποπειραθούμε να ερευνήσουμε τις διαφορετικές πηγές ήχου, να φτιάξουμε αυτοσχέδια όργανα, να ηχογραφήσουμε, να αλλοιώσουμε τις ηχογραφήσεις και τέλος να συνθέσουμε μουσικά έργα στρέφοντας τη ματιά προς τις παραδόσεις της ηλεκτροακουστικής μουσικής και της μουσικής για κινηματογράφο» αναφέρουν οι διοργανωτές.