Το τεύχος 133 (Αύγουστος 2020), του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» είναι πλέον διαθέσιμο στους επισκέπτες του site σε μορφή PDF, στην κατηγορία «Αρχείο Τευχών» του ιστοτόπου (πατήστε εδώ).

Η ύλη του τεύχους περιλαμβάνει συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και διευθυντής των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας Μιχάλης Κοσμόπουλος και άρθρα από τις: Μαρία Γιαννοπούλου, Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου και Ελευθερία Ζαγκουδάκη.

Στην ενότητα «Ελλάδα εκτός Ελλάδος» ο Κυριάκος Σαββόπουλος παρουσιάζει την «Τελευταία κατοικία των πρώτων Αλεξανδρινών». Η Νεκρόπολη του Σάτμπυ, η πρωιμότερη αλλά και η πλέον ταλαιπωρημένη από τις νεκροπόλεις της Αλεξάνδρειας, βρίσκεται στην καρδιά της σύγχρονης πόλης και αποτελεί αντικείμενο ενός νέου αρχαιολογικού προγράμματος με σκοπό την αναβάθμιση, την προβολή και τη συστηματική μελέτη της.

Το τεύχος 133 φιλοξενεί το δεύτερο μέρος του Αφιερώματος στο παιδικό παιχνίδι, που καλύπτει τη Βυζαντινή περίοδο και το οποίο έχει επιμεληθεί η κοινωνική ανθρωπολόγος Κλειώ Γκουγκουλή. Η Κ. Γκουγκουλή υπογράφει και την εισαγωγή του Αφιερώματος, με τίτλο «Παιδί και παιχνίδι στο Βυζάντιο». Τα άρθρα του αφιερώματος στο τεύχος 133 υπογράφουν οι: Béatrice Caseau και Χάρης Μεσσής, Άννα Λαμπροπούλου, Oana Maria Cojocaru και Αγγελική Πανοπούλου.

Το τεύχος κλείνει με έναν αρχαιολογικό-περιηγητικό οδηγό στην ακρόπολη του Γλα, που υπογράφουν η Έλενα Κουντούρη, Διευθύντρια του ανασκαφικού προγράμματος στην ακρόπολη του Γλα, ο Κώστας Θεοδωρίδης και η Σοφία Σπυροπούλου.