Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου και σε μνημεία της Έδεσσας πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου και τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.

Τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Βαρόσι, στο κέντρο της πόλης, παρουσίασε στην Υπουργό η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Μπετίνα Τσιγαρίδα. Η διευθέτηση του χώρου αποτελεί άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να αποκτήσει αναγνωσιμότητα και να καταστεί προσιτός στο ευρύ κοινό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο έργο της «Αναβάθμισης του Πολυχώρου Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” και του περιβάλλοντος χώρου του», το οποίο εκτελεί ο Δήμος Εδέσσης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του γραπτού διακόσμου του μνημείου, το οποίο είχε ενσωματωθεί στην αρχική χρήση του κτηρίου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, και αποφασίστηκε η παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο του 2022, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας στο Γενί Τζαμί, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να συνεργαστεί με τον Δήμο και το ταχύτερο δυνατόν να δρομολογηθεί η μεταφορά των αρχαιοτήτων που φυλάσσονται εντός του μνημείου, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες ωρίμανσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.

Σε σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, η Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και προσβασιμότητας του χώρου, ώστε το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η Υπουργός ζήτησε, στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης με εργαστήριο συντήρησης εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Μετά τις αυτοψίες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε: «Η Έδεσσα έχει όλες τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της θέσης της στους τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας. Διαθέτει μνημειακό πλούτο όλων των περιόδων που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας με την απόλυτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις για την ενίσχυση και την τόνωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου έθεσε στην Υπουργό το πάγιο αίτημα της δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη. Η Λίνα Μενδώνη, ανταποκρινόμενη στη διαχρονική απαίτηση της πόλης, ζήτησε από τον Δήμαρχο να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του μουσείου. Εφόσον βρεθεί ο χώρος, το ΥΠΠΟΑ θα δρομολογήσει αμέσως την εκπόνηση των μελετών.

Ο Μητροπολίτης Ιωήλ έθεσε στην Υπουργό την ανάγκη αναστήλωσης και αποκατάστασης της παλαιάς Μητρόπολης στα Γιαννιτσά. Η Λίνα Μενδώνη τον ενημέρωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκπόνηση και της τελευταίας μελέτης ωρίμανσης, οπότε μετά τις σχετικές εγκρίσεις, το έργο θα προταθεί από το ΥΠΠΟΑ για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως και το έργο της ανακαίνισης του Κειμηλιαρχείου, για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη από τη Μητρόπολη Έδεσσας.