Ελληνορωμαϊκό εργαστήριο κεραμικής αποκαλύφθηκε στην Αίγυπτο, σε μια θέση με κατοίκηση από την Πρώιμη Δυναστική περίοδο. Συγκεκριμένα, η αιγυπτιακή αποστολή του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση του Ιμπραήμ Σόμπυ αποκάλυψε ερείπια εργαστηρίου κεραμικής της Ελληνορωμαϊκής περιόδου στη θέση Κομ Αζίζα της περιοχής Αμπού Χούμος, στο βορειοδυτικό Δέλτα του Νείλου, 169 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ Μουστάφα Ουαζίρι, δήλωσε ότι το εργαστήριο έχει δομικά στοιχεία που χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 3ου αι. π.Χ. και του 1ου αι. μ.Χ. Η ομάδα αποκάλυψε το σημείο όπου ζυμώνεται ο πηλός και στη συνέχεια προστίθενται επιπλέον ουσίες για να είναι πιο εύπλαστος. Στο σημείο αυτό βρέθηκαν εργαλεία από μέταλλο, τμήματα κεραμικού τροχού και διαμορφωμένα κομμάτια πηλού. Ταυτοποιήθηκε επίσης η περιοχή όπου τα σχηματισμένα αντικείμενα έμεναν για να στεγνώσουν πριν ψηθούν. Σύμφωνα με τον δρα Αϊμάν Ασμάουι, επικεφαλής του τομέα Αρχαίων Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, οι φούρνοι που αποκαλύφθηκαν είχαν κατακόρυφο κλίβανο ανοδικής καύσης, είναι κατασκευασμένοι από οπτόπλινθους και περιβάλλονται με παχιά στρώματα ωμοπλίνθων, έτσι ώστε να απορροφάται η πίεση της διαδικασίας όπτησης. Βρέθηκαν επίσης μερικά έτοιμα κεραμικά καθώς και ωμός πηλός.

Ο επικεφαλής της αποστολής Ιμπραήμ Σόμπυ πρόσθεσε επίσης ότι η ομάδα αποκάλυψε έναν Πρώιμο Δυναστικό οικισμό με οικίες από λάσπη, όπου βρέθηκαν κεραμικά καθημερινής χρήσης, φούρνοι μαγειρέματος και χώροι αποθήκευσης. Παράλληλα βρέθηκαν τάφοι από πλίνθους, καλυμμένοι με παχύ στρώμα λάσπης, οι οποίοι περιείχαν σκελετούς κτερισμένους με κεραμικά και αλαβάστρινα αγγεία. Στο χώρο βρέθηκαν επίσης χάλκινα νομίσματα της Πτολεμαϊκής περιόδου. Τα παραπάνω μαρτυρούν την κατοίκηση της θέσης κατά την Πρώιμη Δυναστική και την Ελληνορωμαϊκή εποχή.