Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η φύση στην τέχνη. Το παράδειγμα ενός βυζαντινού χειρογράφου» διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στο πλαίσιο του έργου «ΜοΝa: Monuments in Nature: A Creative Co-existence (Intereg V_B Balkan Mediterranean 2014-2020)».

Η έκθεση φιλοξενείται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη, και παρουσιάζει το χειρόγραφο της Βοτανικής του Διοσκουρίδη (Κώδικας Ω75) της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, μέσω της μικροταινίας και των διαφανειών του αρχείου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του μοναδικού αυτού χειρόγραφου, που εντάσσεται στα πολυτιμότερα βυζαντινά πολιτιστικά κειμήλια του Αγίου Όρους. Παράλληλα εκτίθενται και έργα ζωγραφικής μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εμπνευσμένα από τις μικρογραφίες του κώδικα.

Τα έργα αναπαριστούν βότανα, θάμνους και δέντρα και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κατά το σχολικό έτος 2020-2021, με στόχο τα παιδιά να εμπεδώσουν με βιωματικό τρόπο την αξία της φύσης για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, καθώς και να αντιληφθούν την επιρροή της στο αέναο ταξίδι της γραφής, της τέχνης, της επιστήμης, της θρησκείας και του πολιτισμού γενικότερα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινές και Σαββατοκύριακα, 10.00-13.00 και 18.30-20.30.

Είσοδος ελεύθερη.