Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Απριλίου στο Κάιρο η Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ. Πρόκειται για τη μεταφορά σε πομπή των ταριχευμένων σωμάτων ορισμένων από τους σημαντικότερους βασιλιάδες της Αιγύπτου, από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου (πλατεία Ταχρίρ) όπου φυλάσσονταν μέχρι σήμερα, στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο προάστιο της Φουστάτ.

Ήταν ένα γεγονός μεγάλης συμβολικής σημασίας για την Αίγυπτο η οποία, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και μετά από μια δεκαετία ύφεσης, ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, ατενίζοντας το μέλλον, αποδίδοντας όμως πρώτα στους προγόνους της τις τιμές που τους αρμόζουν. Της πομπής ηγούνταν, για χρονολογικούς και τιμητικούς λόγους, το όχημα που μετέφερε το σώμα του Σεκενενρέ Ταό Β’, φαραώ της 17ης Δυναστείας που πέθανε μαρτυρικά στον πόλεμο της απελευθέρωσης της Αιγύπτου από τους κατακτητές Υκσώς. Ακολούθησαν εμβληματικές προσωπικότητες της αιγυπτιακής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας όπως η Χατσεψούτ, η σημαντικότερη γυναίκα-φαραώ, ο Τούθμωσης Γ’, στην εποχή του οποίου η Αίγυπτος έγινε ουσιαστικά αυτοκρατορία, και ο Ραμσής Β’, εισηγητής της πρώτης συνθήκης ειρήνης μεγάλης κλίμακας της ιστορίας.

Οι είκοσι δύο συνολικά μούμιες –δεκαοκτώ βασιλιάδες και τέσσερις βασίλισσες– διέσχισαν μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων συνοδευόμενες από εντυπωσιακά μουσικά και παραστατικά δρώμενα, όπου η αρχαία αιγυπτιακή σημειολογία ήταν τόσο έντονη όσο και άψογα εφαρμοσμένη. Οι μούμιες μεταφέρθηκαν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας: οι σύγχρονες «σαρκοφάγοι» τους περιείχαν άζωτο ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και τοποθετήθηκαν μέσα σε οχήματα ειδικά διαμορφωμένα με ισχυρό αντικραδασμικό σύστημα. Εξωτερικά όμως, τα οχήματα ήταν διακοσμημένα με το εμβληματικό μοτίβο των φτερών της Νέχμπετ, θεάς προστάτιδας της Άνω Αιγύπτου και σηματοδοτημένα με το όνομα του κάθε ηγεμόνα – σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητας για τους αρχαίους Αιγύπτιους. Κεντρικό επίσης σε όλη την διοργάνωση το φτερό στρουθοκαμήλου-σύμβολο της θεάς Μάατ, της κοσμικής τάξης και του μέτρου που αποτελούσε αυταξία στην αρχαία αιγυπτιακή κοσμοθεωρία.

Λόγω της πανδημίας, η παρουσία κοινού ήταν περιορισμένη ενώ η εκδήλωση ήταν κατάλληλα οργανωμένη ώστε να γίνεται καλύτερα αντιληπτή από απόσταση/τηλεμετάδοση. Έτσι, μεγάλο τμήμα της απαρτιζόταν από προβολές σχετικές με τα μνημεία και την ιστορία της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας. Οι αρχές της χώρας και οι επίσημοι προσκεκλημένοι τους, μεταξύ των οποίων η Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο Οντρεΐ Αζουλέ και οι υπουργοί Τουρισμού της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παρακολούθησαν τα δρώμενα από ειδική αίθουσα στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού όπου αργότερα υποδέχθηκαν τη βασιλική πομπή. Ευχάριστη έκπληξη η live ξενάγηση στο Μουσείο του Προέδρου Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι από τον Υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χάλεντ Ελ Ενάνι, την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κι όλοι εμείς, γνωρίζοντας έτσι το νέο «σπίτι» των φαραώ και τα εκθέματά του.

Η μετακίνηση αυτή δεν είναι η πρώτη για τις συγκεκριμένες βασιλικές μούμιες, οι οποίες έφτασαν ως την εποχή μας μετά από μια σειρά γεγονότων που λενε πολλά για τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορικής κληρονομιάς από όσους πέρασαν από τη χώρα μέσα στους αιώνες. Αντίθετα από τις προηγούμενες όμως, η μνημειακότητά της καθώς και η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια δείχνει την πρόθεση της Αιγύπτου να τιμήσει θεσμικά τους εμβληματικούς προγόνους της και να αναδείξει έτσι το φαραωνικό παρελθόν της ως καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητάς της.

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.