Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Μάρτιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η αναστήλωση του κίονα της Αρχαίας Αγοράς» και «Η φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, έχει επετειακό χαρακτήρα. Στις αρχές του 1966 στην ανασκαφική έρευνα του αποχετευτικού αγωγού ομβρίων της ανατολικής στοάς βρέθηκε ένας κίονας. Άμεσα σχεδόν, τον Μάρτιο του 1966, ο έφορος αρχαιοτήτων Φώτης Πέτσας προέβη «…εἰς τήν τοποθέτησιν τοῦ εὑρεθέντος ἀκεραίου κορμοῦ κίονος τῆς στοάς πρό τοῦ Ὠδείου Θεσσαλονίκης ἐπί βάσεως εὑρισκομένης κατά χώραν…». Πενήντα πέντε χρόνια μεσολαβούν από την αναστήλωση του κίονα μέχρι σήμερα και η μέριμνα για το μνημειακό συγκρότημα της Αγοράς συνεχίζεται με στόχο πάντοτε την πληρέστερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στη σύγχρονη λειτουργία της πόλης.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, θα αφορά στη μαρμάρινη φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, ένα από τα καλύτερα δείγματα φιαλών της Ύστερης Αρχαιότητας, που φέρει εμφανή σημάδια της πολυκύμαντης ιστορικής της πορείας.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει, επίσης, στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

Η πρώτη δράση της Εφορείας, με τίτλο «… στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα» είναι διαδικτυακή και περιλαμβάνει την παρουσίαση μνημείων της πόλης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Με αφορμή τους εορτασμούς της εθνικής επετείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα παρουσιαστεί ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου που, ανακαινισμένος μόλις το 1818, αποτελεί άλλον έναν ιερό τόπο που χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως προσωρινή φυλακή για τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό της πόλης. Η επετειακή ανάρτηση με θέμα «Ο ναός του Αγίου Αθανασίου την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης» θα πραγματοποιηθεί, συμβολικά, την 25η Μαρτίου 2021.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα (Α’ Εγκύκλιος)

Δήλωση συμμετοχής στην Ημερίδα