Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο Ομότιμος Καθ. Σύριλ Μάνγκο (Cyril Mango), ένας από τους σημαντικότερους Βυζαντινολόγους, ο οποίος σημάδεψε με το έργο του τη μελέτη της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.

Ο Σύριλ Μάνγκο γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1928. Σπούδασε στο St Andrew’s και τη Σορβόννη, ενώ ως ακαδημαϊκός εργάστηκε στο Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον, το King’s College του Λονδίνου και τέλος ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1973-1995), στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Bywater & Sotheby. Ωστόσο, ο Μάνγκο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του καριέρας μελετώντας τα μνημεία της γενέτειράς του, ανακατασκευάζοντας το αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης με βάση γραπτές και υλικές πηγές. Ταυτόχρονα,  η εργασία του αποτελεί πολύτιμη τεκμηρίωση μνημείων από την εποχή που το ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν σχετικά ανέπαφο, πριν η αστικοποίηση αλλά και οι εναλλασσόμενες πολιτικές πολιτιστικής διαχείρισης που εφαρμόστηκαν στη σύγχρονη Τουρκία στο πέρασμα των δεκαετιών το αλλάξουν.

Το αρχαιολογικό και ακαδημαϊκό έργο του Μάνγκο (ανασκαφές, δημοσιεύσεις, επιμέλεια εργασιών, μεταφράσεις) για τον βυζαντινό πολιτισμό είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Ιδιαίτερης σημασίας παραμένει η συμβολή του στις εργασίες αποκατάστασης της εμβληματικής Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Ως ομότιμος καθηγητής δεν σταμάτησε ποτέ την έρευνά του, δουλεύοντας μέχρι πρόσφατα σε μια τοπογραφική τεκμηρίωση της πόλης του, της Κωνσταντινούπολης. Και θα παραμείνει αλησμόνητος όχι μόνο από τους συναδέλφους του ερευνητές, αλλά και από κάθε φοιτητή αρχαιολογίας που ανακάλυψε στο έργο του μεγάλου Βυζαντινολόγου τον τρόπο να προσανατολιστεί στον τόπο αλλά και τον χρόνο, σε μια από τις κορυφαίες μητροπόλεις του κόσμου.