«Πορεία προς την Ανεξαρτησία. Θαυμαστά Ίχνη» είναι ο τίτλος του Ημερολογίου που ετοίμασε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) για το 2021. Το ημερολόγιο του ΕΙΜ, που επιμελήθηκε η Δήμητρα Κουκίου, επετειακό και ιδιαίτερο, εντάσσεται στο τετραετές Πρόγραμμα του Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που θα κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2021.

Το ημερολόγιο οριοθετείται χρονικά από τους σκοτεινούς χρόνους της υποδούλωσης μέχρι και την απελευθέρωση. Τα θέματά του εστιάζονται σε επίλεκτα θαυμαστά ίχνη και λεπτομέρειες κειμηλίων από την ανεπανάληπτη αυτή χρονική περίοδο της πορείας του Έθνους μας προς την Ανεξαρτησία. Τα ίχνη αυτά, ίχνη-απτά δείγματα πολιτισμού, ίχνη βιωματικά και ίχνη ανεξίτηλα ηρωικών πράξεων, ανασυνθέτουν γεγονότα της περιόδου αυτής που καθόρισαν τη νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Μέσα από αυτά αντανακλάται η καθημερινότητα των Ελλήνων ως υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την ήπια και σιωπηλή διατήρηση της εθνικής συνείδησης, αλλά παράλληλα και οι δραστηριότητες ευημερίας των Ελλήνων, όπως και εκκωφαντικά επαναστατικά γεγονότα.

Παράλληλα, μέσα από τα υποστηρικτικά αποσπάσματα κειμένων από αρχειακές πηγές και επιστημονικές δημοσιεύσεις, ιχνηλατείται και η μετάλλαξη της ελληνικής γλώσσας –λεκτικά, συντακτικά, εκφραστικά– από τον 16ο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας.

Τα αντικείμενα που προβάλλονται –ενδεικτικά του πλουσιότατου πολιτιστικού αποθέματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου– προέρχονται από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων, τη Βιβλιοθήκη και τις Συλλογές του, τεκμηριωμένα από τους επιστημονικούς συνεργάτες του.

Διατίθεται από το Πωλητήριο του ΕΙΜ.