Χρύσα Μαλτέζου, Τέχνη, πίστη και ιστορική συνάφεια: Εικόνες της Παναγίας με δική τους ιστορία. Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη. Ακαδημία Αθηνών, 3 Μαρτίου 2020, έκδ. Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2020, σ. 72. ISBN: 978-960-404-373-6

Πρόκειται για την ομιλία της ακαδημαϊκού, ομότ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρύσα Μαλτέζου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης που διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών τιμώντας τον ιδρυτή του ακαδημαϊκό Μανόλη Χατζηδάκη (1909-1998), διαπρεπή βυζαντινολόγο, Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη.

«Στην ομιλία μου θα επιχειρήσω να εξετάσω εικόνες της Παναγίας που περιβάλλονται από την ιστορική αύρα είτε της εποχής κατά την οποία είχαν φιλοτεχνηθεί είτε του τόπου όπου βρίσκονται ή κάποτε βρισκόντουσαν. Εικόνες με άλλα λόγια συνυφασμένες με στιγμές ή πρόσωπα που έχουν αφήσει στο άπλωμα του χρόνου ισχυρό το αποτύπωμά τους στη μεγάλη ή τη μικρή ιστορία. Πέντε είναι οι εικόνες που έχουν εισέλθει στο μικροσκόπιο της έρευνάς μου: μία από αυτές σώζεται στο Λιβόρνο και οι άλλες τέσσερεις βρίσκονται στη Βενετία…». (από το βιβλίο)