Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.

«Δεν αναστείλαμε την λειτουργία μας αλλά συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των νέων αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα» τονίζει το Μουσείο σε ανακοίνωσή του. «Παρά το γεγονός ότι η φυσική εμπειρία της επίσκεψης στους εκθεσιακούς και τους υπαίθριους χώρους δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αυτή την περίοδο επικεντρώνουμε σε ποικίλες ψηφιακές δράσεις όπως ψηφιακές εκθέσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικές δράσεις, ψηφιακές παρουσιάσεις, σε θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και απασχολούν τους πολίτες.

»Η Λέσβος τα τελευταία χρόνια βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις. Παραμένει όμως ένας τόπος ξεχωριστός που χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση. Στο ανεξάντλητο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Λέσβου ας αντλήσουμε τη δύναμη για να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας μετά την πανδημία».

Στο πλαίσιο των δράσεων προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ξεκινά μια νέα ψηφιακή δραστηριότητα για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Μια δράση για τη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Συγκεκριμένα, το Μουσείο καλεί τους μικρούς του φίλους να συμβάλουν, μέσα από την ιδιαίτερη αυτή δράση, στην προσπάθεια να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της Λέσβου που έχει χαρακτηριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Κάθε ιδέα είναι χρήσιμη για τον σκοπό αυτό και κάθε ιδέα μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη δημιουργία ενός φανζίν–ερασιτεχνικού περιοδικού!

Το Μουσείο σας προσκαλεί να δημιουργήσετε το δικό σας φανζίν για τη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO επιλέγοντας μία συγκεκριμένη θέση του, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ή και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Η δράση αυτή συνδέεται με την εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς συνδέει τις θέσεις ενδιαφέροντος και τα μνημεία της Λέσβου με προτάσεις για την υλοποίηση των στόχων.

Κάθε φανζίν θα περιέχει προτάσεις βιωσιμότητας για κάθε θέση φυσικής η πολιτιστικής σημασίας που θα πρέπει να συνδεθούν με τον στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Βάλτε τη φαντασία σας και δημιουργήστε το δικό σας φανζίν–περιοδικό, που θα έχει τη μορφή, το μέγεθος και τα χρώματα που θα επιλέξετε εσείς. Θα είναι φτιαγμένο στο χέρι ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα περιέχει τη ζωγραφιά ή τη φωτογραφία της θέσης που θα επιλέξετε αλλά και το δικό σας βιώσιμο πλάνο γι’ αυτήν. Πώς θα θέλατε να είναι σε 10 χρόνια, ποιες προτάσεις έχετε για την προστασία και την ανάδειξή της;

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου (www.lesvosmuseum.gr) και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Μια δράση για τη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».