Ασπασία Παπαδήμα, Ο καφές κι ο καφενές. Η κουλτούρα του καφέ κι η σημειολογία του καφενέ στην Κύπρο, Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2020, σ. 184. ISBN: 978-960-354-522-4

Πόση απόλαυση χωράει σε ένα φλυτζάνι καφέ; Πόση ιστορία κουβαλάει στο καϊμάκι του και πόση ιδεολογία σταλάζει στο κατακάθι του; Ο κυπριακός –άλλως ελληνικός, τουρκικός, βαλκανικός, μεσογειακός ή ανατολίτικος– καφές ξεδιπλώνει τα μυστικά του σε μια πολύπλευρη μελέτη που αναζητά τις ρίζες του, μελετά την κουλτούρα του και αποκρυπτογραφεί τα σημαινόμενα στις πρακτικές της κατανάλωσής του.

Με σημείο αναφοράς τον παραδοσιακό, ανδροκρατούμενο καφενέ, η καθημερινή, αδιαπραγμάτευτη συνήθεια του κυπριακού καφέ αποτελεί αφορμή για ιστορική ανασκόπηση, αρχειακή αποδελτίωση, λαογραφική έρευνα, λογοτεχνική αναζήτηση, ιδεολογική παρατήρηση, δικονομική διερεύνηση, σημειωτική ανάλυση, τυπογραφικό σχολιασμό και φωτογραφική περιπλάνηση.

Οι κουβέντες του καφέ και οι συζητήσεις για τον καφενέ, με θαμώνες και μη, επιβεβαιώνουν την ισχύ ενός παρωχημένου θεσμού με έμφυλη διάσταση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου.