Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες της Ελλάδας προχωρούν σε ειδική έκδοση για τις πολιτιστικές διαδρομές που διέρχονται από την Ελλάδα, με τίτλο «Στο δρόμο του Πολιτισμού. Οn the Road».

Συμβούλιο της Ευρώπης δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και πολιτισμό, και η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα, επαναφέροντας στo επίκεντρο τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, που αποτελούν και βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο κείμενο, παρουσιάζονται όλοι οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στις πιστοποιημένες πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και εκείνες που βρίσκονται υπό ένταξη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και σημειώνεται: Καλύπτοντας ένα ευρύτατο γεωγραφικό και θεματικό φάσμα, οι πολιτιστικές διαδρομές προσκαλούν τον αναγνώστη να γνωρίσει ή να ανακαλύψει εκ νέου την πλούσια και ποικίλη κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε τόπους με σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε το 1987, με σκοπό να αναδείξει, μέσα από ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, την ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά των διαφόρων χωρών της Ευρώπης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο ίδιος ο Οργανισμός, όπως: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστική δημοκρατία, πολυμορφία και ταυτότητα, το διάλογο, τις αμοιβαίες ανταλλαγές και τον πολιτιστικό πλούτο πέρα από σύνορα, διά μέσου των αιώνων.

Επισημαίνεται ότι η ειδική έκδοση βρίσκεται ήδη αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (πατήστε εδώ), και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κ. Βλάση, τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του υπουργείου Πολιτισμού, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας Στρασβούργου, καθώς και τις Περιφέρειες της Ελλάδας.