Μια σημαντική θέση 14 απολιθωμένων δένδρων, που μαρτυρούν για την έκρηξη ηφαιστείων στην περιοχή πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη κοντά στο Σίγρι.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή ενός αγωγού ομβρίων στην περιοχή του Ακρόχειρα, στην ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη Δυτική Λέσβο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου: «Αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης εντυπωσιακοί κορμοί δέντρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα ο ένας πάνω στον άλλον». Ανάμεσά τους μεγάλοι και μικροί κορμοί και κλαδιά δέντρων».

Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως οι απολιθωμένοι κορμοί, καθώς και άλλα απολιθώματα προκειμένου να συντηρηθούν και να μελετηθούν. Συγκεκριμένα, σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων, αποκαλύφθηκαν 14 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας. Όπως λέει ο κ. Ζούρος: «Από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής, φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια “παλαιοκοιλάδα”».

Τα νέα ευρήματα σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπασαν με ηφαιστειακά υλικά τη Λέσβο πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

Οι κορμοί των δέντρων αφανίστηκαν από τη βιαιότητα των αερίων των ηφαιστειακών εκρήξεων. Μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν αρχικά τη βλάστηση. Στη συνέχεια, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή, παρασύροντας μαζί με την ηφαιστειακή στάχτη και τμήματα κορμών δέντρων. Οι γιγάντιες λασποροές έφραξαν τις κοιλάδες, συσσωρεύοντας τους κορμούς των δέντρων σε επάλληλα επίπεδα. Εκεί όπου και απολιθώθηκαν.