Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ζωγράφοι και εργαστήρια στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος (18ος-αρχές 20ού αι.)», το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, 09:00-15:00.

Το συνέδριο αποτελεί παράλληλη δράση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Δύο συλλογές σμίγουν», με λατρευτικά αντικείμενα από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο Μουσείο με μακροχρόνιο δανεισμό προς χρήση και του Μουσείου που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στην έκθεση, παρουσιάζονται οι ποικίλες εκφάνσεις της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης ενταγμένες στα κοινωνικοοικονομικά τους συμφραζόμενα με έμφαση στον βορειοελλαδικό χώρο της Οθωμανικής περιόδου και επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.

Στόχο του συνεδρίου αποτελεί η περαιτέρω διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν στη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική ορθόδοξη ζωγραφική του 18ου, 19ου και αρχών 20ού αιώνα, έως και την απελευθέρωση στην οθωμανοκρατούμενη ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος. Θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την τέχνη, την τεχνική και την τεχνοτροπία των εικόνων και των έργων μνημειακής ζωγραφικής, τα εργαστήρια και τους μεμονωμένους επώνυμους και ανώνυμους ζωγράφους που εδρεύουν ή δρουν στις προαναφερόμενες περιοχές, τις μετακινήσεις των ζωγράφων και των συνεργείων (συντροφίες) και τα δίκτυα επικοινωνίας.

Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού το συνέδριο θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο του zoom meeting: https://zoom.us/j/95632941921?pwd=UWpjQ0svY05UYVhLVUZNbjVCMFhUdz09

Θέμα: Μ.Β.Π. «Ζωγράφοι και εργαστήρια στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος (18ος -αρχές 20ού αι.)»

Time: Nov 21, 2020 09:00 AM Athens

Κωδικός Χρήστη/ Meeting ID: 956 3294 1921

Κλειδάριθμος/Passcode: 010276

Επιστημονική-Οργανωτική Επιτροπή: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού), Δρ Ευαγγελία Αγγέλκου (Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Εικόνων, Τοιχογραφιών, Ψηφιδωτών, Αντιγράφων, Χειρογράφων, Ανθιβόλων, Χαρακτικών, Σχεδίων, Παλαιτύπων και Συλλογών Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού), Δρ  Αναστάσιος Αντωνάρας (Προϊστάμενος Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) και Δρ Αναστάσιος Σινάκος (Αρχαιολόγος Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού,Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης).