Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή το θέμα της προσωρινής μεταφοράς των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός Βενιζέλου).

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Βασιλειάδης) συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κατοίκων της συμπρωτεύουσας, κ.ά., οι οποίοι ζητούν, μεταξύ των άλλων, την ακύρωση της από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού.

Όπως είναι γνωστό, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση αφορά τη μελέτη της εταιρείας Αττικό Μετρό για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλος του μετρό Θεσσαλονίκης και την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους στην ίδια θέση κατά ποσοστό 92%, μετά τη λήξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού.

Οι Σύλλογοι κ.λπ. υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, και είναι αντίθετη στο νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης μνημείων.

Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης. Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σύντομα.