Νίκος Σαριδάκης, Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας, επιμ.: Μαρία Παπαδοπούλου, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο 2019, σ. 80. ISBN: 978-960-9722-07-0

Ο κατάλογος της έκθεσης «Ελληνική Μόδα – 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» (31.10.2019-31.1.2020) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου».

«Η ελληνική μόδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα που ξεκίνησε τα δειλά της βήματα μέχρι σήμερα, που έχει πλέον καθιερωθεί, διαγράφει συνεχώς μια ανοδική πορεία.

»Με διαφορετικό τρόπο σε κάθε δεκαετία, είτε για την ανάγκη τεκμηρίωσης εθνικής ταυτότητας είτε για τη συνέχεια του πολιτιστικού παρελθόντος που χανόταν, το ύφος και η αισθητική της επιζητούσαν μια ευρωπαϊκή-ελληνική ταυτότητα. Ως εκ τούτου, συνεχώς και σχεδόν χωρίς διακοπή, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, σταθερό σημείο αναφοράς, επηρεασμού και έμπνευσης αποτελούν όλες οι ιστορικές περίοδοι της πορείας του ελληνισμού και του αστικού και λαϊκού πολιτισμού, που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας: από την Κυκλαδική, Μινωική, Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας και της κατάκτησης από τους Δυτικούς, όπου αυτή υπήρξε, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μετά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, και τα χρόνια που ακολούθησαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα». (απόσπασμα από το βιβλίο)