Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης της Αρχαίας Λισού στα Χανιά που εκτελούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια την περιοχή επισκέφθηκαν την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου, Αντώνης Περράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την έρευνα και προστασία του αρχαίου Ωδείου, οι στερεωτικές παρεμβάσεις στις βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κήρυκου, η βελτίωση της προσβασιμότητας μέσα από τη διαμόρφωση των διαδρομών διασύνδεσης των επιμέρους μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του αρχαιολογικού φυλακίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα ακολουθήσει η ανασκαφή του αρχαίου Ωδείου, καθώς και η δημιουργία εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, ώστε οι επισκέπτες της Λισού και οι περιηγητές που διέρχονται από το μονοπάτι Ε4, που περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο, να έχουν μία πλήρη εικόνα της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης.

»Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία παρεμβάσεων στην αρχαία Έλυρο και η διασύνδεση των αρχαίων πόλεων του Κοινού των Ορείων, της αρχαιότερης συνομοσπονδίας κρητικών πόλεων (κομμάτι του οποίου είναι τόσο η Λισός όσο και η Έλυρος), στη βάση ήδη εγκεκριμένης μελέτης. Τόσο η μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή του Κοινού των Ορείων όσο και αυτή για την προστασία και ανάδειξη της Αρχαίας Λισού χρηματοδοτήθηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Καντάνου-Σελίνου».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης της υλοποίησης της μελέτης πεζοπορικών διαδρομών στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου.