Με το νέο ντοκιμαντέρ «1.000m² χρόνου» της Μάρως Αναστοπούλου συνεχίζει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας τον Οκτώβριο το CineDoc. Το CineDoc προβάλλει ελληνικά ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Βόλου και δίκτυο συνεργατών στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Tο ντοκιμαντέρ «1.000m² χρόνου» ακολουθεί την έρευνα μιας διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων που προσπαθούν να ανασυνθέσουν το παρελθόν της ακρόπολης Γερονθρών. Η ομάδα επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι εδώ και 25 χρόνια το χωριό της Λακωνίας στα νοτιανατολικά της Πελοποννήσου, όπου πραγματοποιεί ανασκαφικές εργασίες στα Δοντάκια, όπως ονομάζεται σήμερα η περιοχή. Η έρευνα όπως και οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1995 από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και φτάνουν εως σήμερα.

Η ανασκαφή περιτριγυρίζεται από σπίτια που κατοικούνται εδώ και αιώνες και σχηματίζουν το σημερινό Γεράκι το οποίο είναι γνωστό περισσότερο για τα βυζαντινά του μνημεία παρά για την αρχαία ακρόπολη. Τα ευρήματα, που ανήκουν σε πολλές διαφορετικές εποχές, από την Ύστερη Νεολιθική μέχρι και τον Εμφύλιο πόλεμο, αποτελούν θραύσματα της ζωής απλών καθημερινών ανθρώπων. Οι αρχαιολόγοι εξετάζουν υλικά από τις ανασκαφές που αποτελούν για παράδειγμα μέρη ενός αργαλειού, σκευή για το άλεσμα, νομίσματα, ακόμη και ανθρώπινα οστά.

Το χειμώνα φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου της Σπάρτης και κάθε καλοκαίρι μεταφέρονται για μελέτη στο Γεράκι· στο σπίτι που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «αποθήκη». Το ίδιο σπίτι τους χειμερινούς μήνες φιλοξενεί εργάτες για το μάζεμα της ελιάς. Το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα εργαστήριο μελέτης που σφύζει από ζωή, όπως και το χωριό. Παράλληλα οι κάτοικοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ακριβώς την αξία των ευρημάτων και ανοίγουν διάλογο με τους αρχαιολόγους για να μάθουν.

Το νήμα της ταινίας ξεδιπλώνεται στα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της ανασκαφής, στην «αποθήκη» και στο σκηνικό φόντο του χωριού. Πόσος χρόνος χωράει σε 1.000 τ.μ.; Οι άνθρωποι, τα αντικείμενα, τα σπίτια, η γη συνθέτουν ένα μωσαϊκό μνήμης και γνώσης. Ανάμεσα στις ελιές και στις πέτρες, σε αυτά τα τοπία του μεσογειακού νότου, οι αρχαιολόγοι και οι Γερακίτες αναμετρώνται με το χρόνο.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο Cine Anesis (Λεωφόρος Κηφισίας 124, Αμπελόκηποι). Tην προβολή θα προλογίσει η σκηνοθέτιδα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online εδώ.