Από το 2010, ο Βεροιώτης, διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας και ζωγράφος Μάκης (Ευθύμης) Βαρλάμης είχε οραματιστεί να «ζωντανεύσουν» έργα τέχνης στο κέντρο της γενέτειράς του, «ζωντανεύοντας» με τη σειρά τους την πόλη. Δέκα χρόνια αργότερα και τέσσερα μετά το θάνατό του (έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου του 2016), η ιδέα του παίρνει «σάρκα και οστά».

Από την 1η Νοεμβρίου και για έναν μήνα το εμπορικό κέντρο της Βέροιας μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με έργα τέχνης, μουσική, καλλιτεχνικές δράσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Μακεδονία τιμά στη Βέροια τον Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Μάκη Βαρλάμη».

Πηγή έμπνευσης αυτή της πολύμορφης δράσης υπήρξε η σχέση του Μ. Βαρλάμη με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Έργα που δημιούργησε για τον Μ. Θεοδωράκη θα παρουσιάζονται μέσα από τις βιτρίνες των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο και σε όλο τον πεζόδρομο της Βέροιας.

«Ρίχνετε κυριολεκτικά την Τέχνη στο μέσον της Αγοράς. Κάτι που μόνο οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλέους το έκαναν», σημειώνει στο μήνυμά του για τη δράση ο Μίκης Θεοδωράκης, τονίζοντας την προσπάθεια που κατέβαλε σε όλη του τη ζωή να πετύχει αυτό: την ενότητα του έντεχνου με το λαϊκό.

«Ο Θεοδωράκης ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Όταν διαβάσαμε το μήνυμά του, βεβαιωθήκαμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», σημειώνει ο Παύλος Τροχόπουλος, εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας το οποίο επιμελείται το εγχείρημα.

Πολιτιστική προβολή και ώθηση στην αγορά

«Η μουσική του Θεοδωράκη συναντά τις πινελιές του Βαρλάμη και χωρίς αμφιβολία αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει ζωντάνια στην πόλη της Βέροιας, η οποία μετατρέπεται σε μια ζωντανή αίθουσα ζωγραφικής», σημείωσε, κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θόδωρος Καράογλου.

Το εγχείρημα συνάντησε τη θερμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, υποστήριξη των φορέων και του εμπορικού κόσμου, καθώς συμμετέχουν περισσότερα από διακόσια καταστήματα. Κάλεσμα για περιήγηση στην «αγορά μας που μετρά 2,5 χιλιάδες χρόνια», απηύθυνε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Αθηνά Πλάτσικα-Τσιπουρίδου. Στην έκθεση θα μπορεί κάποιος να ξεναγηθεί και μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Η εκδήλωση «Η Μακεδονία τιμά στη Βέροια τον Μίκη Θεοδωράκη με το έργο του Μάκη Βαρλάμη» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και Ανάπτυξης με τη σύμπραξη του Δήμου Βέροιας, του Εμπορικού Συλλόγου, της Αντιπεριφέρειας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Την επιμέλεια έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.