Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας. Πρακτικά Ημερίδας (συλλογικό έργο), επιμ.: Βέρα Ανδριοπούλου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα, Αγγελική Παπαδοπούλου, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πειραιάς 2020, σ. 258. ISBN: 9786185509002

Η έκδοση συγκεντρώνει, επεξεργασμένες και εμπλουτισμένες, τις εισηγήσεις της ημερίδας «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στις 13 Απριλίου 2019.

Στον τόμο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που πραγματεύονται θέματα ιστορίας του βιβλίου από τις αρχές της τυπογραφίας, καθώς και εκπρόσωποι αθηναϊκών βιβλιοθηκών με αρχέτυπες εκδόσεις στη συλλογή τους, οι οποίοι παρουσιάζουν τεκμηριωμένα ένα επιλεγμένο αρχέτυπο έργο από κάθε συλλογή με έμφαση στις ιδιαιτερότητές του.

Τα αντίτυπα αυτά δίνουν την αφορμή να αναδειχθούν πρωτοπόροι τυπογράφοι, καθοριστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας, καθώς και η σημασία της μελέτης των στοιχείων προέλευσης και γενικότερα της διαχείρισης του σπάνιου υλικού των βιβλιοθηκών. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Ο τόμος αφιερώνεται στη μνήμη του Dennis E. Rhodes (1923-2020), πρωτοπόρου της μελέτης των αρχετύπων στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει άρθρα των Cristina Dondi, Dennis E. Rhodes, Geri Della Rocca de Candal, Nicolas J. Barker, Γιάννη Κόκκωνα, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Astrid Balsem, David Speranzi.

Εκ μέρους των αθηναϊκών βιβλιοθηκών συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Έλλη Δρούλια (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων), Leonora Navari και Μαρία Γιουρούκου (Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου), Αθηνά Ζουπαντή, Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα και Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής (Συλλογή Φινόπουλου – Μουσείο Μπενάκη), Ειρήνη Σολομωνίδη (Γεννάδειος Βιβλιοθήκη), Νικόλας Σαρρής, Γιώργος Σταυράτης, Χριστίνα Τσαρουχά, Μαρίλια Αποστολάκη, Κατερίνα Λυγνού (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), Βενετία Χατζοπούλου (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Αγγελική Παπαδοπούλου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα και Βέρα Ανδριοπούλου (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη).

Η έκδοση στοχεύει να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, καθώς και τις τάσεις της σχετικής διεθνούς έρευνας, να συμβάλει στη μελέτη της ιστορίας του βιβλίου στην Ελλάδα και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και διάλογο στο διαρκώς ανερχόμενο αυτό θεματικό πεδίο.