Αυτοψία στα μνημεία του Καστελορίζου πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την Έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η κα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, ο οποίος χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην Αθήνα. Ο ναός –έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού– εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, έμεινε ημιτελής έπειτα από το θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα. Οι προσπάθειες αποκατάστασής του, κατά τη δεκαετία του ’80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Σήμερα, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Αθανάσιου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, με δωρεά μέσω της ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ», ο ναός αποκαθίσταται πλήρως. Παρόντες στην αυτοψία, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ, ήταν εκπρόσωποι της «ΑΙΓΕΑΣ» και οι ανάδοχοι του έργου. Οι εργασίες της αποκατάστασης του ναού ξεκινούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η εγκεκριμένη μελέτη προβλέπει τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αποπεράτωση του ναού, όπως και την αισθητική του αναβάθμιση, την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, παράλληλα με τη λειτουργική του αξιοποίηση, ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου. Η μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή με την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αποτελώντας συμπλήρωση και επικαιροποίηση παλαιότερης εγκεκριμένης μελέτης.

Η κα Μενδώνη πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία στο φρουριακό κτηριακό συγκρότημα της Μονής Αγίου Γεωργίου του Βουνού, που παραμένει ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες. Η Μονή εντάχθηκε το 2010 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Την πλήρη αποκατάσταση του καστρομονάστηρου υλοποίησε, με αυτεπιστασία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε το συγκρότημα της Μονής να παραμείνει ανοιχτό, επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την επίσκεψή της στο κτήριο Σταματίου, κατά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Καστελορίζου Γιώργο Σαμψάκο, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνδράμει τον Δήμο, με το 50% του ποσού που απαιτεί η αποκατάσταση του Σχολείου, προκειμένου να μη χαθεί η συνολική χρηματοδότηση, την οποία προσφέρει κατά 50% το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αιτείται από τον Δήμο να εξασφαλίσει το άλλο 50%. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καλύψει το ποσό αυτό, ώστενα γίνει αυτό το έργο προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. Θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας, σ’ έναν τόπο που αγαπάμε, που είναι μεν στο άκρο της χώρας μας, αλλά είναι η καρδιά της πατρίδας μας».

Το βράδυ της Κυριακής, η κα Μενδώνη προλόγισε το τελευταίο από τα 18 ρεσιτάλ που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή –με τη συμμετοχή των Ρίτας Αντωνοπούλου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυς Χαρλαύτη– στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη.