Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Συλλόγου Φίλων του Τατοΐου σχετικά με τον βανδαλισμό ταφικού μνημείου στο Τατόι, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ανακοίνωσε τα εξής:

«Μετά από εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκπόνησε Μελέτη Συντήρησης των Ταφικών Μνημείων του Βασιλικού Κοιμητηρίου στο κτήμα Τατοΐου. Η συγκεκριμένη  μελέτη  εγκρίθηκε, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ. Άμεσα εκτελέστηκαν οι εργασίες των μνημείων του Μαυσωλείου, ενώ ήδη  έχουν προγραμματιστεί και οι εργασίες στα υπόλοιπα μνημεία.

»Οι εργασίες συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου του Ι.Ν. της Αναστάσεως ολοκληρώθηκαν  από τον Ιούνιο. Το σύνολο των εργασιών έχει υλοποιηθεί από το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας μας. Ήδη, τα τμήματα του σταυρού έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί, με ασφάλεια.

»Σύμφωνα με τον όρο έγκρισης της Μελέτης Συντήρησης, θα ελεγχθεί η στατική επάρκεια των σταυρών του συνόλου των ταφικών μνημείων, έτσι ώστε οι εργασίες να αποκαταστήσουν τη μορφή, αλλά και να ενισχύσουν τους σταυρούς, όπου αυτό απαιτείται.

»Το συμβάν βανδαλισμού διερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Στεφάνου».