Βάσος Καραγιώργης, Με τον Όμηρο στις μέρες του κορωνοϊού. Μάρτης – Απρίλης 2020, Εκδόσεις Καπόν, 2020, σελ. 144. ISBN: 978-618-5209-65-0

Στη μακρά αρχαιολογική πορεία του Βάσου Καραγιώργη, τα ομηρικά κείμενα αποτέλεσαν έναν αχώριστο σύντροφο, όπως το Ευαγγέλιο για τον μοναχό. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια υπήρξαν σταθερό σημείο έμπνευσης και αναφοράς για τον διακεκριμένο μελετητή της κυπριακής αρχαιολογίας, από τα φοιτητικά του χρόνια και τις ανασκαφές του στη Σαλαμίνα έως εκείνες της Παλαιπαίφου, και ένα μεγάλο μέρος των συγγραμμάτων του έχουν έναν oμηρικό απόηχο, μικρό ή μεγάλο.

Αναζητώντας μια διέξοδο κατά την απομόνωση του πρόσφατου εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, ο Βάσος Καραγιώργης στράφηκε και πάλι στα ομηρικά έπη, βρίσκοντας μια ιδανική διαφυγή και προσκαλώντας μας σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο του Ομήρου και των ηρώων του. Βασιζόμενος στην πείρα εξήντα πέντε και πλέον χρόνων ενασχόλησης με τα έπη και την αρχαιολογία τους, μας παρουσιάζει με λόγο άμεσο και απλό ξεχωριστές όψεις της ομηρικής σκέψης, που αφορούν βασικά και διαχρονικά θέματα του ανθρωπίνου βίου και πολιτισμού, όπως η ζωή, ο θάνατος, η φιλία, τα γηρατειά, ο έρωτας, η οικογένεια, ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις. Επιπλέον, μέσα από τη συνδυασμένη μαρτυρία των επών και των αρχαιολογικών ευρημάτων, αναδεικνύονται ορισμένες χαρακτηριστικές πολιτισμικές εκφράσεις της κοινωνίας των χρόνων των Ομήρου.

Ο Βάσος Καραγιώργης γεννήθηκε στο Τρίκωμο της Κύπρου το 1929. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε κλασική φιλολογία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Από το 1952 ως το 1989 υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1963 ως το 1989. Διηύθυνε το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία) από το 1989 ως το 2010. Ίδρυσε την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής, από το 1992 ως το 1996. Από το 2013 ως το 2019 υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου (Cyprus Institute). Δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Διηύθυνε τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα, στο Κίτιον, στην Παλαίπαφο και σε άλλα μέρη της Κύπρου. Είναι ξένος εταίρος ή αντεπιστέλλον μέλος οκτώ Ακαδημιών και επίτιμος διδάκτωρ έντεκα Πανεπιστημίων. Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για την κυπριακή και τη μεσογειακή αρχαιολογία και τιμήθηκε με το βραβείο Ωνάση «Ολύμπια» το 1991.