«Αισθάνομαι τόσο Γάλλος, όσο και Θεσσαλονικιός και ως εκ τούτου πολίτης του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ποτέ αυτές τις ρίζες, ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς τους σπουδαίους άνδρες, όπως ο Μωυσής Αλλατίνι, που υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για την πόλη, τη χώρα και τον πολιτισμό για όλους».

Με τα λόγια αυτά, ο Λοράν Ντασώ, ο επιχειρηματίας της περίφημης δυναστείας Dassault, εξέφρασε τη συγκίνησή του κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του προγόνου του, Μωυσή Αλλατίνι, η οποία κοσμεί πλέον τους κήπους της Bίλας Αλλατίνι, όπου στεγάζεται η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η προτομή, που είναι φτιαγμένη από μπρούτζο και αποτελεί έργο της γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου, είναι δωρεά του ίδιου του Γάλλου επιχειρηματία.

«Ήλθα το 2012 στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσω με τη μητέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου τη μεγάλη αίθουσα του γαλλικού Ινστιτούτου που μετονομάστηκε σε Ντασώ-Αλλατίνι, για να τιμηθούν οι καταβολές της οικογένειάς μου σε αυτή την πόλη. Επιστρέφω σήμερα συγκινημένος για να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτόν τον καταπληκτικό άνθρωπο, σε αυτόν τον ουμανιστή που όλοι γνωρίζετε, τον Μωυσή Αλλατίνι. Ήταν ο μεγάλος θείος του παππού μου, του Μαρσέλ Ντασώ, αλλά πάνω από όλα έχει προσφέρει πολλά στη Θεσσαλονίκη ως λαμπρός επιχειρηματίας και μεγάλος μαικήνας της πόλης», ανέφερε ο κ. Ντασώ εκφράζοντας ευχαριστίες προς «το ελληνικό κράτος που κατορθώσατε να διατηρήσετε αυτό το οικογενειακό κτήμα, που τόσο αγαπώ».

«Η οικογένεια Αλλατίνι καταγόταν από την Ιταλία. Όμως ο Μωυσής γεννήθηκε, έζησε και επέλεξε να ζήσει μέχρι τον θάνατό του στην Ελλάδα, μετά από σπουδές Ιατρικής στη Φλωρεντία. Αυτή η βαθιά οικογενειακή προσήλωση στη γη του Πλάτωνα δεν είναι τυχαία. Στο βάθος είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας. Είναι η ιστορία μας, είναι το λίκνο του πολιτισμού, αυτό που μας ενώνει εδώ όλους μαζί ως Ευρωπαίους. Επειδή εδώ ξεκίνησαν όλα», τόνισε ο κ. Ντασώ, καταλήγοντας πως «σε μία εποχή που κόσμος μας πλήττεται από τον κίνδυνο διχασμού, σε μία εποχή που η απομόνωση και οι φόβοι επανεμφανίζονται η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι ψιθυρίζει στα αυτιά μας ότι η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και εθνών που προωθεί η παιδεία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για το μέλλον».

 «Ο Μωυσής Αλλατίνι»

Ο Μωυσής Αλλατίνι υπήρξε εξέχουσα και επιφανής προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στην πόλη το 1809 και ακολούθησε σπουδές Ιατρικής στη Φλωρεντία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την Ιατρική. Με δική του πρωτοβουλία Εβραίοι ιατροί ίδρυσαν υγειονομική επιτροπή, η οποία παρείχε δωρεάν περίθαλψη στους απόρους. Άνθρωπος της προόδου και του εκσυγχρονισμού, ενστερνίστηκε τις ιδέες του Διαφωτισμού και το άνοιγμα προς τον δυτικό κόσμο. Παρείχε οικονομική στήριξη σε πολλά σχολεία. Δημιούργησε την τράπεζα Αλλατίνι, ένα μεγάλο ατμοκίνητο μύλο, πολλά καπνεργοστάσια, σαπωνοποιεία, υφαντουργεία, μεταξουργεία, το ζυθοποιείο Όλυμπος και ένα πλινθοποιείο, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Το 1873 προχώρησε στην ίδρυση σχολείων της Alliance Israelite Universelle (Παγκόσμια Ισραηλιτική Ένωση), αναλαμβάνοντας την προεδρία της τοπικής επιτροπής της οργάνωσης.

Ο Μωυσής Αλλατίνι πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1882. Η κηδεία του ήταν μεγαλοπρεπής και στην πομπή συμμετείχαν όλες οι πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της πόλης.