Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων επανεκκινεί την εκθεσιακή της δραστηριότητα διοργανώνοντας δύο σημαντικές εκθέσεις.

Ειδικότερα, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων από τις 20 Ιουλίου θα παρουσιάζεται η έκθεση «Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Έργα από τη μόνιμη συλλογή», σε επιμέλεια Δημήτρη Ανδρεαδάκη. Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 80 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της μόνιμης συλλογής, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά μια αναδρομή στην ιστορία της  δημιουργίας της.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί το έργο του Ηρακλειώτη ζωγράφου, Ιωάννη Σταυράκη, στο οποίο απεικονίζεται το Λιμάνι των Χανίων σε μια ιστορική στιγμή, τα έργα της συλλογής «Λυκούργος Μανουσάκης», το έργο του Σπύρου Βικάτου –από τους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου– του Αναστάσιου Λουκίδη, αλλά και του Ανδρέα Γεωργιάδη (ο Κρης). Σημαντική, επίσης, είναι η παρουσία των έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως των Α. Πετρουλάκη, Γ. Κουνάλη, Β. Κελαϊδή, Π. Σάμιου,  Μ. Μανουσάκη, Δ. Ανδρεαδάκη,  Ε. Σακαγιάν, Τ. Μισούρα, Α. Καββαθά, Cris Gianakos και Steve Gianakos και πολλών άλλων, με έργα των οποίων η Πινακοθήκη, τα τελευταία χρόνια, έχει εμπλουτίσει τη συλλογή της.

Παράλληλα, χαρακτικά έργα των Δ. Γαλάνη,  Κ. Γραμματόπουλου, Τάσσου, Β. Κατράκη, Π. Γράββαλου αλλά και της Αριστέας Κριτσωτάκη, της Άριας Κομιανού και του Μανόλη Τζομπανάκη, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην έκθεση.

Συγχρόνως, στο Γιαλί Τζαμί, από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, φιλοξενούν τη βιντεο-εγκατάσταση της Μαριάννας Στραπατσάκη «Tα φαντάσματα της Mεσογείου ή Οι αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος» (1989), σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Το έργο, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο  το Νερό, αναφορά στη δημιουργία, αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Γέννηση – Ζωή – Θάνατος». Η εικαστικός, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, επιτυγχάνει να «αιχμαλωτίσει» την τέταρτη διάσταση του χρόνου, να προβάλλει παλλόμενες εικόνες ως μνήμες του ατομικού και συλλογικού ασυνείδητου και παράλληλα να δώσει μορφή στα προσωπικά της «φαντάσματα».

Ώρες λειτουργίας των εκθέσεων:

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98-102): Δευτέρα-Σάββατο 10.00-14.00 και 19.00-22.00.

Γιαλί Τζαμί (Ενετικό Λιμάνι): Δευτέρα-Κυριακή 19.00-23.00.

Είσοδος ελεύθερη.