Μια carte postale μπορεί να σώσει ένα μνημείο! Η MONUMENTA καλεί τον κόσμο να στείλει μία carte postale με το υπέροχο ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αρμόδια για την αποκατάσταση και τη διαχείρισή του, ζητώντας την άμεση εκτέλεση σωστικών εργασιών, προκειμένου να προστατευθεί και να μην επιδεινωθεί η ήδη κακή κατάσταση διατήρησής του.

Τον Φεβρουάριο του 2019, ύστερα από εκκλήσεις κατοίκων της Λέσβου, διερευνήθηκαν οι ενέργειες που είχαν προηγηθεί για την αποκατάσταση του κτηρίου και ξεκίνησε η προσπάθεια ενεργοποίησης των αρμοδίων φορέων. Διαπιστώθηκε ότι αν και από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτηρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα χειροτερεύει η ήδη δραματική κατάσταση διατήρησης του κτηρίου, με ορατό πλέον τον κίνδυνο πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών στο μνημείο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει ακόμη υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού τις μελέτες αποκατάστασης.

Πληροφορίες για το ιστορικό κτήριο

Χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα σε μία περιοχή φημισμένη για τα θερμά της λουτρά, τη Λουτρόπολη Θερμής της Λέσβου, το «Σάρλιτζα Παλλάς» αποτέλεσε στολίδι αρχιτεκτονικής και πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου της ευρύτερης επικράτειας –έχουν φιλοξενηθεί σε αυτό προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Στρατής Μυριβήλης– προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή. Από το 1933 ανήκει στο τότε ΤΣΑΥ (Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών), νυν ΕΤΑΑ,  λειτούργησε μέχρι το 1982, χρονιά κατά την οποία έκλεισε και εγκαταλείφθηκε οριστικά καταλήγοντας στη σημερινή τραγική κατάσταση. To 1987 κηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.