Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται ξανά το κοινό του μετά από παύση λειτουργίας τριών ολόκληρων μηνών.

Οι ώρες λειτουργίας των μουσείων δεν αλλάζουν, αναστέλλεται όμως η λειτουργία του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μουσείου.

Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών, όσο και των εργαζομένων του και υλοποιώντας την υπηρεσία ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) μέσω της σελίδας tickets.benaki.org.

Παραμένοντας έως σήμερα ενεργό, αξιοποίησε το ψηφιακό του απόθεμα αλλά προχώρησε και στην παραγωγή νέου με κύριο μέλημα την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος του κοινού να επισκεφθεί και ζωντανά τις αίθουσές του. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε την έκθεση των Robert McCabe – Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με διάρκεια έως τις 13 Σεπτεμβρίου και ετοίμασε νέα σειρά ξεναγήσεων στις μόνιμες συλλογές του με τη συμμετοχή των επιμελητών.

Μέτρα προστασίας

Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει το Μουσείο Μπενάκη για τους επισκέπτες του είναι:

1. Η θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων στο Μουσείο.

2. Η τοποθέτηση ενδεικτικών σημάνσεων στο πάτωμα για την τήρηση της απόστασης 2 μέτρων, ειδικών προστατευτικών χωρισμάτων στα γραφεία υποδοχής των κτηρίων του Μουσείου και στα ταμεία των Πωλητηρίων και διανομέων απολυμαντικού στις εισόδους των κτηρίων και σε διάφορα σημεία κοινόχρηστων χώρων.

3. Η επιτήρηση από το φυλακτικό προσωπικό της τήρησης απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των επισκεπτών.

4. Η προαιρετική χρήση μάσκας κατά την παραμονή των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου και η υποχρεωτική χρήση της για την είσοδο στους ανελκυστήρες.

5. Ο φυσικός αερισμός των χώρων, όπου αυτό είναι εφικτό, και η λειτουργία κεντρικού συστήματος ψύξης / θέρμανσης σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες και τους κανόνες ασφαλούς χρήσης του.

6. Η τακτική απολύμανση και ο συστηματικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.

7. Η χρήση μάσκας ή προσωπίδας από τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό

To Μουσείο Μπενάκη, την περίοδο της προσωρινής παύσης της λειτουργίας του, προχώρησε και στην υλοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών με τη χρήση κάρτας ή PayPal, μέσω της σελίδας tickets.benaki.org

…έως σήμερα

Από την 16η Μαρτίου μέχρι σήμερα το Μουσείο Μπενάκη δεν σίγησε. Αντίθετα, παρέμεινε ενεργό και ανοικτό στις οθόνες όλων, αξιοποιώντας το ψηφιακό του απόθεμα αλλά και παράγοντας νέο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου: «Παρέμεινε το πρώτο ελληνικό μουσείο σε παρουσία, δυναμισμό και επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας εικονική περιήγηση στους χώρους του, καθώς και εκατοντάδες έργα τέχνης με ηχητική ξενάγηση σε 6 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρώσικα και κινέζικα) και ανανεώνοντας την  επικοινωνία με το κοινό του, τόσο εβδομαδιαία με το newsletter #MuseumFromHome, που παρείχε προτάσεις για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, όσο και καθημερινά, μέσα από τις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, η επιθυμία όλων των εργαζομένων στο Μουσείο να βρεθούν ξανά κοντά στο κοινό του οδήγησε στη δημιουργία μίας πρωτότυπης σειράς βίντεο με τίτλο CLOSE UPS. Με αφηγητές τον επιστημονικό διευθυντή και τους επιμελητές των συλλογών και με πρωταγωνιστές τα αντικείμενα, η σειρά CLOSE UPS ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη μέσα τόσο από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες των ανθρώπων που συνδέονται με αυτά.

Το πρώτο μέρος της σειράς παρουσιάζει αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 στο Κολωνάκι), και αποτελείται από 15 επεισόδια που παρουσιάζονται με συχνότητα ενός ανά εβδομάδα. Τα πρώτα πέντε επεισόδια είναι διαθέσιμα στο σελίδα benaki.org/closeups. Το δεύτερο μέρος της σειράς θα παρουσιάσει αντικείμενα από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και την Πινακοθήκη Γκίκα.

«Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων»

Ήδη κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας του Μουσείου Μπενάκη, από την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ξεκίνησε η έκθεση των Robert McCabe – Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων». Το κοινό μπορούσε να έχει μια εμπειρία της έκθεσης μέσα από μοναδικές λήψεις των έργων και του εκθεσιακού χώρου στη σελίδα benaki.org/Strofades.

Από το άνοιγμα των μουσείων στις 15 Ιουνίου και έως τις 13 Σεπτεμβρίου η έκθεση περιμένει το κοινό της στην Αίθουσα Σ.&Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και δεσπόζει σε μια απομονωμένη γωνιά του Ιονίου Πελάγους, σε ένα μικρό νησάκι: το νησί Σταμφάνη του συμπλέγματος των Στροφάδων.

Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα αλλά και κείμενα διακεκριμένων επιστημόνων και είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων. Η έκθεση που εξερευνά ταυτόχρονα τα εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και την ιστορία των ανθρώπων του είναι βασισμένη στο βιβλίο Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων των Robert A. McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών-τεκμηρίων του Robert McCabe πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο πλαισιώνεται, μεταξύ άλλων, από τη μακέτα του μοναστηριού από το 1910, εικόνες του μοναστηριού μετά τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό του 2018, την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς επίσης και από αντιπροσωπευτικά δείγματα της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας των Στροφάδων.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας.

Ξεναγήσεις από τους επιμελητές

Οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη καλούν το κοινό να επισκεφθεί το Μουσείο για να αφηγηθούν ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες, να απαντήσουν σε απορίες και να μοιραστούν μαζί του τη χαρά ενός «ταξιδιού» μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ξεναγήσεις:

–Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 17:00, από την Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής.

–Πέμπτη 18 Ιουνίου, στις 12:00, από την Ειρήνη Παπαγεωργίου, Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών.

–Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 13:00, από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο, Υπεύθυνο Ιστορικών Αρχείων.

–Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 12:00, από τη Μάρα Βερύκοκου, Επιμελήτρια Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

Στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τη Μίνα Μωραΐτου, Επιμελήτρια Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης

Στην Πινακοθήκη Γκίκα την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστου, Επιμελητή Πινακοθήκης Γκίκα.

Στο Μουσείο Παιχνιδιών (αυστηρά για ενήλικες), το Σάββατο 20 Ιουνίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τη Μαίρη Βέργου, Υπεύθυνη Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Στο Εργαστήρι Γιάννη Παππά την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τη Ζέττα Αντωνοπούλου, Επιμελήτρια Εργαστηρίου Γιάννη Παππά.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού €12, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης €9, Πινακοθήκη Γκίκα €9, Μουσείο Παιχνιδιών €9.

Η συμμετοχή στην ξενάγηση στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά είναι δωρεάν.

Αγορά εισιτηρίων από το tickets.benaki.org.