Συλλεκτικά έπιπλα πρόκειται να δημοπρατήσει η Γαλλία προκειμένου να ενισχύζει με τα έσοδα τα νοσοκομεία της, που πλήττονται στη μάχη κατά του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, η εθνική συλλογή επίπλων της Γαλλίας (γνωστή ως Mobilier National) συγκροτεί έναν κατάλογο αντικειμένων που φυλάσσονται στις αποθήκες της με σκοπό να τεθούν σε δημοπρασία τον Σεπτέμβριο. Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί το τι ακριβώς θα συμπεριληφθεί, γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι η επιλογή αφορά εκατό περίπου συλλεκτικά έπιπλα και αντικείμενα του 19ου αι. και συγκεκριμένα της εποχής του βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου Α΄ (1830-1848).

Κι ενώ η πώληση “αποχαρακτηρισμένων” αντικειμένων της εθνικής συλλογής δεν είναι κάτι άγνωστο, η εισροή τέτοιων κειμηλίων στην αγορά ταυτόχρονα και σε τέτοιο αριθμό θεωρείται κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Διευθυντή της Συλλογής Ερβέ Λεμουάν, τα έπιπλα που θα δημοπρατηθούν θα έχουν μειωμένη ιστορική αξία και “δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποια σημαντική προσωπικότητα”, ενώ για να επιλεγούν θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη γνώμη μεταξύ των επιμελητών της συλλογής. 

Η δημοπρασία “με σκοπό να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων” αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σαββατοκύριακο της 20ής και 21ης Σεπτεμβρίου 2020. Η είσπραξη των εσόδων θα γίνει από το Ίδρυμα για τα Νοσοκομεία του Παρισιού και τα Γαλλικά Νοσοκομεία, πρόεδρος του οποίου είναι η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν. 

Δημοπρασία Ουντερζό

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γαλλικά νοσοκομεία είναι επίσης ο αποδέκτης των εσόδων από μια άλλη σημαντική δημοπρασία η οποία αφορά πέντε σελίδες με αυθεντικά σχέδια του Αλμπέρ Ουντερζό, κομίστα του Αστερίξ, (συνδημιουργού του διάσημου Γαλάτη, μαζί με τον συγγραφέα Ρενέ Γκοσινί). Τα σχέδια από τον Αστερίξ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο – από τα βιβλία “Η Γαλέρα του Οβελίξ”, “Ο Αστερίξ και η Λατραβιάτα” και “Ρόδο και Ξίφος”- εκτιμήθηκαν στα €80,000-€120,000 η καθεμιά. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και εξασφάλισε στα νοσοκομεία €390,000 ευρώ!

Mobilier National

Η Mobilier National περιλαμβάνει πάνω από 130.000 αντικείμενα, έπιπλα αλλα και τάπητες, πολυελαίους κεραμικά και πορσελάνες. Είναι επίσης υπεύθυνη για την επίπλωση και διακόσμηση κρατικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων το Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο πλαίσιο αυτό έχει μάλιστα ανακοινωθεί ότι η Συλλογή, που υπάγεται ως οργανισμός στο Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να αναλάβει την αναδοχή νέων εργασιών και προγραμμάτων αποκατάστασης με σκοπό να στηρίζει τους Γάλλους παραδοσιακούς τεχνίτες και δημιουργούς που πλήττονται οικονομικά λόγω του lockdown.  «Η πρώτη μας δράση θα είναι η ανάθεση εργασιών για την αποκατάσταση όλης της εθνικής συλλογής, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους βιοτέχνες. Η δεύτερη θα είναι να δημιουργήσουμε μια ειδική επιτροπή παραλαβών στην οποία νέοι σχεδιαστές και δημιουργοί θα μπορούν να προτείνουν τις ιδέες και τα έργα τους, τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε» εξηγεί ο Λεμουάν.